U opticaju rakije Aleksandar i Andrej Vučić 1Foto: Privatna arhiva

Slučajno ili ne, nekoliko dana nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare, podsmešljivo govorio o bezazlenosti korona virusa, zbog kojeg je cela planeta u panici i preduzima ozbiljne mere zaštite građana, kompanija Simex iz Subotice proizvela je i odštampala izvestan broj flaša alkoholnog pića – rakija – pod nazivom „Aleksandar Vučić“ i „Andrej Vučić“.

Kako nije reč o slobodnoj prodaji rakije na čijoj ambalaži pišu imena predsednika Srbije i njegovog brata, već mogućnosti da se naruči takozvana „personalizovana rakija“ ovog proizvođača sa imenom po želji, kod čitalaca koji su o ovom „brendu“ obavestili našu redakciju saznajemo da je reč o naručiocu iz Srpske napredne stranke, a ne nekog šaljivdžije.

Naime, već neko vreme ove dve rakije – Aleksandar i Andrej – dele se simpatizerima i fanovima unutar vladajuće stranke, saznaje naš list.

Da li je rakija pod takvim nazivima nastala zbog izjave predsednika Vučića od pre nedelju dana, na konferenciji za novinare, kada je rekao da je kod Amerikanaca video da „gde stavite alkohol tu korona virus ne raste“, dodavši da je on tako našao sebi izgovor da popije koju čašicu više dnevno, ili je reč o zamahu promocije alkoholizma koju je predsednik Srbije započeo prošle godine, savetujući pred kamerama detetu koje nema ni deset godina, da ne pije pivo već da odmah pređe na rakiju, nije jasno.

U kompaniji „Simex“ iz Subotice, koja proizvodi ekskluzivne vrste rakije, nastali su i pomenuti brendovi dva brata Vučića. Juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje o tome da li je predsednik Srbije odobrio da mu ime bude na flašama tog žestokog alkoholnog pića koje se uveliko deli među njegovim simpatizerima i poštovaocima.

Rečeno nam je da će nas nakon provere kontaktirati, pod pretpostavkom da jeste neophodno odobrenje onoga čije ime je u planu da se stavi na etiketu i ambalažu njihovih rakija, bez obzira što nije reč o tržišnoj i slobodnoj prodaji.

Do zaključenja ovog izdanja to se međutim nije dogodilo.

Kako piše na ambalaži, rakija „Andreja Vučića“ je označena kao šljivova prepečenica, „rezultat brižljivog odabira kvalitetnih plodova šljive, dvostruke destilacije, starenja i negovanja u barik hrastovim buradima“.

Navedeno je i da je puni „destilerija u Inđiji, ogranak destilerije u Subotici“. Rakija nosi naziv „Srpska trojka“. Kad je reč o „brendu“ posvećenom predsedniku Srbije i SNS, flaša je drugačije oblika i prozirna, a rakija Aleksandra Vučića je nazvana „Vučija rakija“. Ima 43 procenta alkohola, a na boci su naslikane dunje.

Na sajtu Simexa, preduzeća iz Subotice, kome se može pristupiti uz potvrđivanje da je reč o punoletnoj osobi, piše između ostalog da „Vučija rakija predstavlja spoj tradicionalnog i modernog“, te da se sprema na tradicionalni način, po recepturi iskusnih srpskih majstora. Personalizovana boca košta, prema podacima na sajtu, 2.496,14 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari