Branislav Lečić: Vučićevi pipci su i u opoziciji 1Foto: Bojan Cvejić

Slažem se da je Aleksandar Vučić ovoliko snažan i bahat u velikom delu i zaslugama ličnih sujeta lidera opozicije. Ali, Vučić i sam radi na tome. Dugi su njegovi pipci i u opoziciji.

Ovako je na pitanje odnosa Vučića i opozicije odgovorio Branislav Lečić, glumac i ministar kulture u Vladi Zorana Đinđića, koji se kandidovao za predsednika Demokratske stranke. On je juče odgovarao na pitanja čitalaca Danasa u rubrici “Intervju na mreži”, na Fejsbuk strani Danasa.

Zašto je opet u politici?

Veliki broj građana želeo je da zna zašto se sada aktivirao u politici. Lečić je rekao:

“Nikada nisam bio u punom kapacitetu političar. Sada je prilika za to. Ne zato što to mnogo želim, jer volim najviše svoju profesiju, ali sam spreman da celokupnu svoju karijeru žrtvujem da bi Srbiji bilo bolje. A to jedino mogu da ostvarim kroz ozbiljan politički angažman”.

Dodao je još da, misleći na DS, on ne dolazi kod pobednika, već kod poraženog.

“Motiv je baš zato što je Demokratska stranka pala, a ideja demokratije je srozana. Vidimo koliko se društvo razboli u svakoj vrsti apsolutizma”, rekao je još na temu ulaska u aktivnu politiku.

Branislav Lečić je još odgovorio da opozicija mora da se objedini.

“Tu podrazumevam sigurno Đilasa, Jankovića i Jeremića i pravljenje demokratskog saveza. A onda bismo se svi zajedno pitali – ko još?”

Odgovornost

Građane je interesovalo i njegovo prethodno političko iskustvo i odnos sa Zoranom Đinđićem, u čijoj je Vladi i bio ministar kulture.

Na pitanje da li oseća imalo odgovornosti što kao ministar kulture nije učinio više da se, po preporuci medijskih radnika, raspuste tadašnji novinari RTS-a i izvrši lustracija javnog medijskog servisa, glumac je rekao:

“Lustracija ne može da bude parcijalna, trebalo je da bude politička odluka u tom trenutku kompletnog DOS-a. Onda bi se i ona sprovela. A što se to nije sprovelo, zna se, zbog Koštunice. On je u konfrontaciji sa Đinđićem privukao kadrove koji su bili bivši Miloševćevi kadrovi od vojske do DB, množeći svoju partiju, a nesprovodeći u delo povlačenje crte sa bivšim društvom. Od toga trpimo i danas.”

O Vesiću i Pinku

Na pitanje da li oseća odgovornost što je tokom njegovog ministrovanja DS ovlastio Gorana Vesića da pregovara sa Željkom Mitrovićem da promeni medijski kurs, Lečić je rekao da tada nije mogao da zna kako će Vesić da se ponaša.

“Što se Pinka tiče, namera je bila jasna – da ne ukidamo stanicu nego da je kulturološki prilagodimo”, dodao je on. “Isto koliko je politički Đinđić želeo da stvori stabilan i bolji sistem, a u tome bio sprečen od deobe u DOS, tako je i ova kulturna politika bila u početku moguća, sve do trenutka dok se nije shvatilo da – ne mora. I Pink je iskoristio tu novonastalu pukotinu nove vlasti, da ne mora da se menja”.

O Kosovu

Bivšeg ministra u Đinđićevoj Vladi još su pitali za mišljenje o Kosovu.

“Lično mislim da Kosovo ne treba da priznamo zvanično, da ne stavimo potpis da priznavanje, a poštujući međunarodno pravo, priznanje nije fer prema Srbiji”, rekao je Lečić. “Ali, moramo da učinimo sve da funkcionišemo. Jedan od dobrih primera su Tajvan i Kina. Kina nikada nije priznala Tajvan, ali funkcionišu. Brige su višestruke na Kosovu – naš narod, kulturna baština, naša imovina, a poslednje je kategorijia koju Zapad razume”.

Na pitanja o ubistvu Zorana Đinđića, Lečić je rekao da je rasvetljavanje političke pozadine sigurno jedan od zadataka DS, ako bi imala takvu vrstu političke moći.

“Verujem da se svaki građanin pa i ja, oseća kao saučesnik jer to nismo uraditi. Taj metak još uvek putuje ka svima nama”, tvrdi kandidat za prvog čoveka Demokratske stranke.

SPS i Čeda Jovanović

Kao najveću grešku DOS vidi to što nije obavljena lustracija. Kada je u pitanju odnos sa SPS, misli da je ulazak 2008. godine u koaliciju sa njima bio greška.

Na pitanje zašto se posvađao sa Čedomirom Jovanovićem, rekao je: “Nažalost, Čeda je od partije pravio sopstvenu firmu. Ja drugačije shvatam politiku.”

Dodao je još da bi, ako dođe na čelo DS, promene u stranci krenuo da povlači iznutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari