Vučiću uručena Zlatna medalja za zasluge grada Atine 1Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN/ AP

Gradonačelnik Atine Kostas Bakojanis uručio je danas u Atini predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Zlatnu medalju za zasluge grada Atine.

Dodeljivanjem tog priznanja ukazuje se čast i manifestuju prijateljska osećanja prema ličnosti predsednika Srbije i prema narodu Srbije, rekao je Bakojanis.

Vučič je zahvalio na priznanju i rekao da je medalja čast, ali i podstrek da dalje radi na unapređenju dobrih i bratskih odnosa Srbije i Grčke.

Kako je rekao, medalja govori i istinskom bratstvu srpskog i grčkog naroda koji su „bliski od Srednjeg veka“.

Govoreći o istorijskim vezama dve zemlje, Vučić je rekao da bi srpska država nestala da nije bilo grčkog naroda u Prvom svetskom ratu, a da su se u Drugom svetskom ratu oba naroda jumački borila za slobodu.

Grčka je jedna od pet zemalja Evropske unije koja nije priznala nezavisnost Kosova, rekao je Vučić dodao da će se i Srbija uvek zalagati za očuvanje teritorijalnog integriteta Grčke, kako na kopnu tako na moru.

Predsednik Srbije koji boravi u dvodnevnoj poseti Grčkoj prethodno se sastao sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom i položio venac na Spomenik neznanom junaku u glavnom gradu Grčke.

Kasnije danas sastaće se i sa grčkim privrednicima.

Zaa sutra je planiran sastanak s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom sa kojim će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke i potpisati Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja od 2020. do 2022.

Tokom boravka u Atini planiran je i susret Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom II.

U delegaciji Srbije su i ministri spoljnih poslova Ivica Dačić, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, energetike Aleksandar Antić, odbrane Aleksandar Vulin i prosvete Mladen Šarčević kao i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari