Vuk Jeremić: Ako protesti rastu, neće biti izbora 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Sporazum sa narodom predstavlja sponu, to jest most poverenja između opozicije i naroda.

On će od sada biti obavezujući okvir našeg delovanja, i prva Narodna skupština koja bude izabrana na slobodnim i poštenim izborima biće garant njegovog ispunjenja. Na našoj zajedničkoj listi neće moći da budu oni koji se javno ne obavežu na poštovanje svih tačaka Sporazuma, a drugih opozicionih lista sa kapacitetom da uđu u parlament neće biti – poručuje u razgovoru za Danas predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić.

* Kako komentarišete napade provladinih tabloida, zbog stavova koje ste izneli u intervjuu za sarajevsku Federalnu televiziju?

– Govorio sam o nesreći koja je region zadesila devedesetih, i za koju značajan deo krivice snosi Miloševićev režim, čiji je Srpska radikalna stranka bila jedan od najagresivnijih satelita. Ali brutalni napadi provladinih tabloida na mene nisu naređeni zbog toga, već zbog povređene lične sujete Aleksandra Vučića. Ponoviću ono što sam tamo rekao – za razliku od Miloševića, koji je bio obrazovani komunistički birokrata sa minimumom stila, Vučić je uličar bez ikakvih manira, izrazito bahat i primitivan. Sreća je da na raspolaganju nema onu vrstu sile kakvu je imao Milošević, inače bi bili u mnogo većem problemu nego što smo danas.

* Savez za Srbiju inicirao je Sporazum sa narodom, zbog čega mnogi povlače paralelu sa Ugovorom sa narodom, koji su svojevremeno potpisali lideri DOS-a, a koji je nakon demokratskih promena brzo zaboravljen. Koje su garancije da će nakon smene aktuelne vlasti, tačke iz Sporazuma biti ispoštovane?

– Sve otkako je Savez za Srbiju pokrenuo protestne šetnje nakon napada na Borka Stefanovića u Kruševcu, postavljalo se pitanje kako napraviti sponu između probuđene energije građana i artikulisanih političkih stavova i planova. Nakon višemesečnih napora kojima su u velikoj meri doprineli jedan broj javnih ličnosti i lidera Saveza za Srbiju, nastao je Sporazum sa narodom. Sporazum je dakle ta spona, taj most poverenja između opozicije i naroda. On će od sada biti obavezujući okvir našeg delovanja, i prva Narodna skupština koja bude izabrana na slobodnim i poštenim izborima biće garant njegovog ispunjenja. Na našoj zajedničkoj listi neće moći da budu oni koji se javno ne obavežu na poštovanje svih tačaka Sporazuma, a drugih opozicionih lista sa kapacitetom da uđu u parlament neće biti.

* Obećali ste da ćete, nakon smene vlasti, obrazovati prelaznu nestranačku Vladu, sastavljenu od stručnjaka, koja će biti oročena na godinu dana. Da li je taj period dovoljan da se sprovedu „definisane sistemske mere“, kako ste ih u pomenutom dokumentu nazvali i šta konkretno one predstavljaju?

– Te mere su definisane u okviru programskih „30 tačaka“ Saveza za Srbiju, a ušle su i u Sporazum sa narodom. Za Narodnu stranku je bilo posebno važno da se među njima nađu lustracija, usvajanje Zakona o poreklu imovine i uspostavljanje Specijalnog tužioca za visoku korupciju. Što se tiče oročenosti te vlade stručnjaka na godinu dana, nemam ništa protiv da se taj period produži. Nisam lično zainteresovan za funkcije, one bi mi bile samo dodatni problem u životu. Jedino do čega mi je stalo je da što pre dođe do potpunog resetovanja ovog naopakog sistema.

* Kako komentarišete aktuelnu kampanju Aleksandra Vučića „Budućnost Srbije“, koja predstavlja svojevrstan odgovor vlasti na građanske proteste koji se svake nedelje održavaju u gradovima širom zemlje?

– Sada je već očigledno da ona izaziva kontraefekat, generišući sve učestalije ispade, poput onog prisilnog zadržavanja ljudi u ograđenom prostoru u Pančevu. Zato se nadam da će ta kampanja potrajati, odnosno da i pored toga što je shvatio da mu ona ne donosi rezultat, Vučiću kompleksi neće dozvoliti da je prekine.

* Kako komentarišete to što je Vučić, upitan da li je razgovarao sa nekim iz Saveza za Srbiju, kazao da su postojali pozivi „raznih ljudi“, te da su mnogi želeli da se vide i razgovaraju sa njim, ali da on sa njima neće da se sastaje?

– Siguran sam da je slagao, kao što laže i sve drugo. Nije njemu ostalo još mnogo toga da pokuša da bi zaustavio proteste. Jedno je da isprovocira nasilje, za šta postoje jasne indikacije, a drugo da unese razdor među lidere opozicije. Moramo se tome odlučno odupreti, i ostati staloženi i jedinstveni.

* Koja je strategija delovanja opozicije nakon bojkota eventualnih izbora?

– Budu li protesti nastavili da rastu – a hoće – neće biti nikakvih izbora. A kada ih jednom bude, na njima ćemo pobediti.

* Nedavno ste se zajedno sa Draganom Đilasom sastali u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije. Koje poruke ste tom prilikom preneli evropskim zvaničnicima i da li su u planu novi sastanci sa predstavnicima međunarodne zajednice?

– Uspeli smo da kao Savez „uozbiljimo“ diplomatsko opštenje sa važnim međunarodnim činiocima, nakon što je godinama svako iz opozicije imao odvojene kontakte sa strancima i vukao na svoju stranu. Da bi došli u poziciju da nešto promenimo, to je moralo da prestane. Savez je postao legitimni politički sagovornik međunarodne zajednice, jedini u Srbiji pored Vučića. Nastavićemo uređenu diplomatsku aktivnost u nedeljama koje dolaze, koja podrazumeva koordinisan nastup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari