Vukadinović: Koju korist imaju građani od bojkota 1Đorđe Vukadinović Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Neformalna najava da bi predsednik Srbije mogao da obavlja „eksternu kontrolu“ sudija i tužilaca zapravo predstavlja suštinsku promenu čitavog političkog i pravnog ustrojstva zemlje i uvođenje predsedničkog sistema. To su ozbiljne stvari i sa tim se ne igra, rekao je rekao je samostalni poslanik Đorđe Vukadinović.

„To je zadiranje u autonomiju jedne nezavisne grane vlasti kakva je sudska i promena čitavog ustavno-pravnog sistema države. Jedno je pričati o tome da je stanje u sudstvu loše, što možda i nije pogrešno, ali je druga stvar raditi na promeni čitavog ustavno-pravnog ustrojstva države „, rekao je on na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je podsetio da sisetem u Srbiji nije predsednički , iako kako je naveo kod nas predsednik u praksi odlučuje o svemu , već da po Ustavu parlament i Vlada imaju glavnu ulogu u političkom životu .

Govoreći o sukobima unutar opozicije, Vukadinović je rekao da vlast nekada može da podstakne neke latentne sukobe, ali da je za stanje u opozicionim redovima ipak najodgovnija sama opozicija.

„Ove polemike i podele u opoziciji ugrožavaju i onako mali entuzijazam koji postoji u opozicionoj javnosti. Postale su kontraproduktivne i ne samo da raduju vlasti nego demorališu jasno opoziciono nastrojeni deo javnosti. Bez obzira na razlike, koje mogu biti lične, ideološke i političke, te razlike ne smeju biti takve da predju granice pristojnog i tolerantnog dijaloga. Čak ni između vlasti i opozicije, a kamoli unutar opozicije“, rekao je Vukadinović i dodao da se odluka o bojkotu izbora Pokreta slobodnih građana mogla i očekivati i da se i on sam slaže da uslovi za izlazak na izbore nisu dobri i ravnopravni, ali da ne zna koju korist građani imaju od bojkota .

„Bolje je da je opozicija usvojila zajednički stav da se okrene ili maksimalnoj mobilizaciji na protestima ili maksimalnoj mobilizaciji na izborima“, rekao je Vukadinović i dodao da vlast nema ništa protiv bojkota izbora i da se iz svih njihovih postupaka može zaključiti da joj on i odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari