Vukadinović: Mediji prećutali izjavu Makrona o Kosovu 1Đorđe Vukadinović Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Nijedne dnevne novine u Srbiji nisu zabeležile izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da su Srbija i Kosovo evropske države i da mi treba da pomognemo da to postane realnost, a nije reagovao ni državni vrh, upozorio je danas nezavisni poslanik Đorđe Vukadinović.

Novine te reči Makrona nisu prenele verovatno u želji da se ne naruše dobri odnosi i pozitivna atmosfera u vezi s posetom. Ta vrsta autocenzure i medija i državnog vrha je izuzetno štetna i kontraproduktivna, konstatovao je Vukadinović na sednici Skupštine Srbije.

On je postavio pitanje Ministarstvu spoljnih poslova zašto nije reagovalo i „ljubazno i učtivo“ skrenulo pažnju francuskom ambasadoru da „Kosovo nije sused Srbije“, jer je takvom „incidentnom“ izjavom narušena dobra atmosfera posete.

Srbija je tokom posete Makrona, smatra Vukadinović, trebalo da ima barem mrvu nacionalnog dostojanstva i samopoštovanja, jer se treba prisetiti kakav je tretman imao predsednik Srbije tokom obeležavanja godišnjice završetka Prvog svetskog rata u novembru u Parizu.

On je istakao da je Makron, umesto da iskoristi priliku za izvinjenje zbog toga, govorio kako su Kosovo i Srbija dve države i u tom kontekstu govorio i o odnosima Francuske i Nemaиke, kao zemalja suseda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari