Vukadinović: Ometanje Đilasovog skupa neka vrsta fašizma 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Poslanici su danas na početku rada Skupštine Srbije postavljali pitanja o poplavama u Beogradu, o napadu na predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i članove te partije u Šapcu, o predsedniku Narodne stranke Vuku Jeremiću i o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta.

“Da li je ministarstvo unutrašnjih poslova nešto preduzelo , ili namerava da preduzme u vezi incidenta koji se dogodio u Šapcu kada su napadnuti i na brutalan način vređani aktivisti jedne opozicione stranke, koja je imala svoj zakazani sastanak inicijativnog odbora u tom gradu. To nije prvi put da se baš u Šapcu dešavaju takve stvari. To je strahovito loše i opasno, bez obzira o kojim strankama i kojim aktivistima se radi. Ometanje, odnosno ne dozvoljavanje skupova političkih protivnika jeste neka vrsta fašizma“, upitao je na početku zasedanja Skupštine Srbije Đorđe Vukadinović, poslnik opozicionog poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije .

On je naveo da je priča kako gnevni građani ne žele da trpe ne znam koga u svom gradu, prosto je ne samo demagoška, već je i opasna, štetna i sa namerom rasturanja skupa političkih protivnika.

I vlast i opozicija često koriste izraz fašizam, časteći se, što je opasno, ali verujem da nekog ozbiljnog “fašizma“ nema u Srbiji. Međutim, kada se mnogo o tome priča i kada se tolerišu takvi i slični ispadi,  svašta se može dogoditi i džaba nam kolege poslanici ekonomski rast, rast BDP, stvaranje investicione klime. Takvi postupci su nešto za šta ne treba da postoji tolerancija i zato očekujem reakciju ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, tim pre što vidimo kako je policija promptno reagovala privodeći i saslušavajući u jutarnjim satima jednog drugog potpredsednika neke druge opozicione stranke, iako nije reč o nekom kriminalcu, dileru droge ili potencijalnom teroristi“, rekao je Vukadinović.

On je istovremeno upitao ministre Sinišu Malog i Vanju Udovičića zašto se troše pare na izgradnju nacionalnog stadiona, što je stvar luksuza, „u trenutku kada je pola Beograda potpoljeno“.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura povodom obilnih padavina i poplava tražila je da se u državnom budžetu za sledeću godinu izdvoji više sredstava za zaštitu od poplava.

Ona je pitala za izgradnju kišne kanalizacije i istakla da izgradnja samo fekalne kanalizacije ne može da reši problem obilnih padavina.

Marjan Rističevic, poslanik Narodne seljačke stranke pitao je da li je tačno da je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić od aprila 2008. do 2012. godine preko ambasade Srbije Vašingotnu ukupno platio 2,3 miliona dolara za lobističke usluge „raznim amričkim agencijama“.

On je naveo da je ugovor potpisao Mirko Stefanović, tadašnji sekretar ministrstva spoljnih poslova, koji je stric sadašnjeg potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića.

Pokazao je i naslovnu stranu „Ekspresa“ iz 2010. godine i pitao da li je moguće da je Jeremić platio usluge za lobiranje protiv Srbije s obzirom „da mu se kosovski časopis na naslovnoj strani zahvaljuje“.

„Hoću da znam zašto je potrošio novac srpskih državljana i da li to možda ima veze za korišćenjem novca za albansku stvar“, rekao je Rističević.

Petar Jojić, poslanik Srpske radikalne stranke zatražio je informacije o državnom poljoprivrednom zemljištu i pitao koliko je Srbija imala poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu 2000. godine, a koliko ima danas ocenjujuči da su tajkuni na nezakonit način došli do ogromne površine poljorivrednog zemljišta.

Pitao je na koji način gradovi i opštine izdaju poljoprivredno zemljište u zakup i koliko je individualnih poljoprivrednih proizvođača uspelo da dobije to zemljište u zakup i kolika je površina u pitanju.

„Ovu mafiju sa državnim poljoprivrednim zemljištem treba što pre hapsiti, treba izvršiti popis ko je koliko uzeo zemljišta i po kojoj pravnoj osnovi i smatram da treba da se vrši revizija jer je to od opšteg interesa za našeg poljoprivrednog proivođača“, rekao je Jojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari