Vukadinović: Sve ide ka bojkotu parlamenta 1Foto: N1

Ponašanje radikala koji su u Skupštini Srbije pretili poslanici DS Aleksandri Jerkov je nedopustivo i skandalozno, ocenio je za N1 analitičar i narodni poslanik Đorđe Vukadinovićem.

On je u Novom danu rekao da šikaniranje, pre svega opozicionih poslanika nije ništa novo i dodao da Vojislav šešelj u skupštini ima povlašćen položaj.

„Nisam bio u sali kada se dogodilo to okruživanje, bilo je dobacivanja dok je Jerkov govorila za govornicom i postavila to pitanje o Šešelju. Ona je 5,6 puta apostrofirala tu formulaciju, bilo je dobacivanja, ali ništa više od onog očekivanog, radikalskog“, rekao je Vukadinović, piše N1.

On je kazao da u to vreme Šešelj nije bio u sali, pa poslanici SRS verovatno „nisu znali kako da reaguju“, ali da nije bilo onoga što je kasnije rečeno u medijima, da su Jerkov, kada je ostala sama u poslaničkoj klupi, okružili radikali i, prema rečima predstavnika demokrata, najbrutalnije je vređali i pretili joj fizičkim nasiljem.

„Ne znate šta je veći problem. Prvo, politički stav o presudi – teško je reći da je neko ratni zločinac, postoji presuda, ali prema tom sudu ja nemam neki dobar stav. Ja mislim da je ovo pitanje za pravnike i Administrativni odbor skupštine. Da li neko ko je odslužio kaznu može da bude biran na državne funkcije“, rekao je Vukadinović i dodao da je druga loša stvar „skandalozno“ ponašanje poslanika prema koleginici i ženi, stoji na N1.

Na pitanje da li Šešelju mora da bude uzet mandat, jer Poslovnik Skupštine Srbije propisuje da „poslaniku prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran, ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci“, a Šešelj je osuđen na 10 godina, Vukadinović kaže da je to pitanje za vlast.

„Za nas laike bi to bilo tako i ja sam isprva to tako shvatio, ali sam kasnije video da se pominje ta dvosmislenost reči – osuđivani i osuđeni…Mislim da je to više etičko pitanje, da li neko ko je odslužio kaznu može da bude poslanik ili ima neku državnu funkciju“, rekao je Vukadinović.

Vukadinović je naglasio da su poslanici, pogotovo poslanici opozicije, „najmobingovanija kategorija“.

„Poenta je da je reći nešto u odbranu opozicionih poslanika nepopularno, jako je popularno pljuvati po poslanicima. Opozicioni poslanici su nekako na to navikli. Vladjuća većina je brutalna i koristi sve moguće načine za uvrede, od citata, montaža, dobacivanja, pa i fizičkih pretnji“, rekao je gost N1 i dodao: „Šešelj je šampion u tome. I to je pitanje za vlast, da li oni imaju neki dil ili se plaše Šešelja. On dobija reč kad zatraži, preko reda, od redosleda, do replika. On deluje kao poslanik višeg reda“.

„Sve ide ka bojkotu parlamenta“

Govoreći o brojnim amandmanima koje poslanici većine podnose na sopstvene predloge zakona i time troše vreme za raspravu, zbog čega se među opozicijom pojavio predlog o bojkotu skupštine, Vukadinović kaže da je „sve ide ka tom bojkotu“.

„Ja nemam nikakav problem s bojkotom. Ja sam još ranije rekao da sve ide ka bojkotu. Nisam za njega bio, ali nema smisla da se ostaje u Skupštini ako se ovakva situacija nastavi…Interesantno je da se za bojkot zalažu oni koji nisu u parlamentu, a oni koji jesu, zalažu se da ostanu kako tako u njemu“, kaže Vukadinović, piše N1.

„Ako se opozicija ne okupi, daviće nas kao mačiće u plitkoj vodi“

O odbijanju PSG da prihvati Đilasov predlog o savezu opozicije, gost N1 kaže da to nije dobro.

„Oni su ‘odjavili’ Đilasov predlog i ranije, ovo je bio revidirani predlog. Kao neko ko predstavlja kritičku javnost, moram da konstatujem da to nije dobar način. Činjenica je da je ovo neozbiljno. Ovo su koalicioni partneri sa beogradskih izbora. Ovo sad deluje kao loša poruka. Generalno građani, tih 20 posto koji su glasali za ‘najozloglašeniju listu’ su navijali da se u tom pravcu saradnja i nastavi. I sad, umesto da se ona širi, oni počinju tu svoju igru“, ocenio je Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari