Srbija mora uspešno da okonča saradnju sa Haškim tribunalom i uhapsi i izruči preostala dva optuženika, ocenio je juče tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, nakon sastanka sa predstavnicima Beogradske jevrejske opštine.

– Delim optimizam Rasima Ljajića da će Srbija do kraja godine završiti priču oko Ratka Mladića… Nije jednostavno, nemamo izbora, taj posao moramo da završimo – naglasio je Vukčević. Na pitanje na čemu temelji taj optimizam, tužilac za ratne zločine je rekao da je to zbog intenzivnog rada svih službi bezbednosti na lociranju i hapšenju haških optuženika.

Povodom slučaja trgovine organima građana otetih na Kosovu, Vukčević kaže da to tužilaštvo radi „da bi se utvrdila istina“ i da „ima svedoka koji bi mogli da svedoče o događajima u takozvanoj žutoj kući“ u Albaniji. Na pitanje novinara da li su neki od svedoka nestali, Vukčevićje istakao da „postoje svedoci, mada su neki u međuvremenu umrli“.

On je istakao i da su u toku razgovori o poseti evropskog izvestioca za trgovinu organima Dika Martija Srbiji. Marti je, prema ranijim najavama, trebalo da krajem marta poseti Beograd, a potom Prištinu i Tiranu.

Tema jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Beogradske jevrejske opštine Jovanom Elezarom i predsednikom Nadzornog odbora Jevrejske opštine Avramom Izraelom bila je slučaj Petera Egnera (87), koji je osumnjičen da je organizovao i podsticao na genocid, izvršio genocid i ratni zločini protiv civilnog stanovništva, pretežno Jevreja u Srbiji u logoru Staro sajmište tokom Drugog svetskog rata. Razgovaralo se i o Milivoju Ašneru i Šandoru Kepirou, optuženima za ratne zločine, takođe tokom Drugog svetskog rata.

Portparol Tužilaštva Bruno Vekarićrekao je da se priprema sporazum sa Odeljenjem za ratne zločine SAD, koji će doprineti uspostavljanju lakše komunikacije između SAD i Srbije u slučajevima ratnih zločina.

– Sporazum će doprineti, između ostalog, da put Egnera ka Srbiji bude brži i bliži – istakao je Vekarić. On je dodao da je u planu potpisivanje Sporazuma i sa Kanadom. Vekarićje dodao da je Nemačka nedavno donela zakon o kažnjavanju negiranja holokausta i da Srbija mora da poštuje standarde EU.

Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je 29. avgusta 2008. godine zahtev za sprovođenje istrage protiv Egnera. Tužilaštvo je predložilo Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da donese rešenje o određivanju pritvora protiv Egnera, a da se, pošto se u SAD okonča postupak za oduzimanje državljanstva, uputi molba za njegovu ekstradiciju Srbiji. Podsetimo, prošle godine je podnet i zahtev za sprovođenje istrage protiv Kepiroa koji živi u Mađarskoj. Ašner živi u Austriji.

Problem antisemitizma u Srbiji

Na sastanku u Tužilaštvu koji je bio otvoren za javnost, predstavnici Beogradske jevrejske zajednice ukazali su i na problem sankcionisanja antisemitizma u Srbiji. Avram Izrael je istakao da se hronično odbijaju ili ne odgovara na prijave u slučajevima antisemitizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari