Vuletić (GDF): Negiranjem genocida u Srebrenici Vučićeva vlast brani svoju ratnu politiku 1Zoran Vuletić Foto: Medija centar

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić izjavio je danas da vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića negiranjem genocida u Srebrenici brani „svoju ratnu politiku i svoje sramotno delo“.

„GDF čvrsto stoji na stanovištu da nema zločinačkih naroda, ali da postoje zločinačke i genocidne ideologije i politike. Zbog toga je potrebno napraviti diskontinuitet sa fašistoidnom politikom zločina koja je primenjivana u ratovima 1990-ih, a čiji nosioci i danas vladaju Srbijom“, naveo je Vuletić.

On je kazao da genocid u Srebrenici, jula 1995. godine, „ne bi bio moguć bez vojne, logističke, obaveštajne, propagandne i materijalne podrške Srbije“.

Podsetio je da je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine presudio da je Srbija odgovorna za nesprečavanje genocida u Srebrenici.

„Međutim, iako je Skupština Srbije 2010. donela deklaraciju o prihvatanju te presude, režim Aleksandra Vučića danas je posvećen negiranju srebreničkog genocida“, naveo je Vuletić.

Predsednik GDF-a, koji su osnovali bivši članovi Pokreta slobodnih građana, nezadovoljni izborom Sergeja Trifunovića za lidera, rekao je da su prvi uslov „ozdravljenja i moralne obnove“ srpskog društva „razgraničenje sa zločinom, nacionalizmom i fašizmom, i njihova osuda“.

„Očekujemo od kolega iz opozicije, od svih časnih kritičara Vučićevog šovinističkog i korumpiranog režima da se o ovim temeljnim civilizacijskim vrednostima izjasne što pre i bez dvosmislenosti. Nema pomirenja sa susedima i evropskog puta Srbije bez jasnog razgraničenja sa zločinom“, dodao je Vuletić.

On je podsetio da je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca, dečaka i staraca ubijeno zbog nacionalne pripadnosti, nakon što su srpske snage pod komandom generala Ratka Mladića zauzele Srebrenicu, tada „sigurnu zonu UN“, 11. jula 1995. godine.

„Bio je to vrhunac zavojevačke i šovinističke politike ogrezle u zločinu, koja je vođena u ratu protiv suverene države Bosne i Hercegovine. Podsećamo da su masakr u Srebrenici i Haški tribunal i Međunarodni sud pravde okarakterisali kao genocid izvan svake sumnje“, dodao je predsednik GDF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari