Vulin i Stefanović razmenjuju ministarstva? 1Foto: Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Nova vlada trebalo bi da bude formirana početkom narednog meseca, okvirni rok je 10. oktobar, a Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović trebalo bi da „rotiraju“ ministarstva, tvrde za Danas nezvanično izvori s političke scene Srbije.

Prema rečima naših sagovornika, Stefanović, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova, „ima dobre veze sa Sjedinjenim Državama“, što bi moglo da dodatno doprinese aktuelnom približavanju zvaničnog Beograda administraciji u Vašingtonu, dok je Vulin „čovek od najvećeg poverenja predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića“.

Što se ostalih kadrovskih rešenja tiče, diplomatski izvori Danasa kažu da bi novi ambasador Srbije u Minsku, prestonici Belorusije, trebalo da postane Milan Bačević, dosadašnji ambasador u Pekingu.

Kako se spekuliše, za novog ambasadoru u Kini biće postavljen Radomir Nikolić, sin bivšeg predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića. Radomir Nikolić je, podsetimo, od 2014. bio gradonačelnik Kragujevca.

Veruje se, takođe, da će ministar finansija Siniša Mali „zasigurno“ biti član i novog saziva vlade, kao i da će Ana Brnabić zadržati premijersku funkciju.

Namerno ili slučajno, Aleksandar Vučić sedeo je između Malog i Brnabić na večeri koju je organizovao u utorak za specijalnog izaslanika predsednika Amerike Donalda Trampa, Ričarda Grenela.

Uveliko se, takođe, spekuliše da će u novu vladu ući aktuelni predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, i to kao ministar privrede.

Smatra se i da će lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić „verovatno ostati“ ministar spoljnih poslova, a da će u novi saziv izvršne vlasti ući i njegov stranački kolega Aleksandar Antić, dosadašnji ministar rudarstva i energetike.

U diplomatskim krugovima dominira stav da će Vučić formirati takozvanu „koncentracionu vladu“, u kojoj će se pored naprednjaka naći SPS, Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića i pojedine stranke manjina.

Takva vlada, prema rečima samog Vučića, imala bi „kratak rok trajanja“, odnosno bili bi raspisani prevremeni parlamentarni izbori, najverovatnije zajedno sa redovnim predsedničkim, već za godinu i po dana.

Šokiranost EU

Pojedine zapadne diplomate nezvanično kažu da je „EU šokirana“ zbog činjenice da nova srpska vlada nije formirana, iako je prošlo više od tri meseca od izbora na kojima je SNS zabeležila ubedljivu pobedu. „U Crnoj Gori je koalicija koja će činiti novu vladu mnogo heterogenija, pa su brzo postigli dogovor, dok se u Srbiji gubi mnogo vremena na sastavljanje vlade“, ističu naši sagovornici.

Spekulacije u štampi

Blic piše da su favoriti za novog ministra kulture Maja Gojković, ali i Jelena Trivan, Aja Jung, pa čak i Ivan Tasovac, koji je i ranije obavljao tu funkciju, dok Nebojša Stefanović možda zameni Aleksandra Vulina u sektoru odbrane. Predsednik Upravnog odbora Mona hotela Tomislav Momirović je najozbiljniji kandidat za mesto ministra privrede, dok bi epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević, takođe, mogla da dobije funkciju u novoj Vladi Srbije. Branislav Nedimović i Siniša Mali ostaju u Vladi, za Ivicu Dačića nije sigurno. Blic još piše i da je siguran ostanak Ane Brnabić na poziciji premijerke.

Kurir navodi da Nebojša Stefanović odlazi iz MUP i preuzima odbranu ili Ministarstvo spoljnih poslova, Suzana Grubješić bi mogla da zameni Jadranku Joksimović u sektoru evropskih integracija, dok bi Aleksandar Vulin mogao da ide za ambasadora u Belorusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari