Aleksandar VulinIzvor: FoNet/MUP

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Španije, Aleksandar Vulin i Fernando Grande-Marlaska Gomes, razgovarali su danas u Madridu o razvoju saradnje, naročito u obuci, razmeni informacija i suzbijanju sajber kriminala, a Vulin je novinarima govorio i o Kosovu.

Gomes je ukazao da je Srbija prva zemlja van Evropske unije sa kojom je Španija formirala zajedničku istražnu ekipu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

„Formiranje ovakvih zajedničkih timova predstavlja puno poverenje između dve zemlje i želim da zahvalim Europolu i Eurodžastu koji su ostvarili našu direktnu vezu. Ali, ovo je rezultat i dugogodišnje uspešne saradnje Španije i Srbije“, rekao je Gomes.

Vulin i Gomes su naveli da će nastaviti i produbiti saradnju i formirati nove zajedničke istražne timove, navodi se u saopštenju.

Vulin je rekao da je Srbija „pouzdan partner“ u borbi protiv svih oblika kriminala.

Ocenio je da „političari još nisu uspeli da naprave od Evrope jedinstven kontinent bez ograda i granica, dok kriminalci jesu“.

„Svaki kriminalac, svaki narko-diler koga uhapsimo u Srbiji, jedan je kriminalac manje koji će doći da rastura drogu u Španiji, svaki kriminalac državljanin Srbije koga vi uhapsite u Španiji, jeste jedan organizator manje koji će se vratiti u Srbiju da regrutuje neku decu da žive i umru u kriminalu“, kazao je Vulin.

On je pohvalio zajedničku operaciju španske i srpske policije „Mitikas-Espanja“, izvedenu uz pomoć Europola i Eurodžasta.

„Zaplenjena je velika količina marihuane, pronađen je znatan broj laboratorija, što je čak važnije od zaplenjene količine droge jer smo ubili proizvodnju, a važnije od svega, uhapšeno je 36 ljudi. To je 36 ubica naše dece manje na slobodi. Ti ljudi godinama neće otrovati nijedno naše dete“, rekao je Vulin.

U toj akciji, koju su policije Srbile i Španije izvele 28. juna, uhapšeno je 36 osoba: pet u Srbiji i 31 u Španiji.

Vulin je zahvalio Vladi i građanima Španije zbog, kako se navodi, „čvrste i principijelne pozicije“ o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

„Glas Španije nam mnogo znači. Tamo gde se on čuje, mi znamo da imamo glas prijatelja. Španija i Srbija su po mnogo čemu udaljene i različite zemlje, ali u jednom se slažemo i isti smo: mi znamo kakvo je zlo separatizam, mi znamo da samo poštovanje međunarodnog prava garantuje trajni mir“, rekao je Vulin.

Na pitanje o referendumu kao rešenju u slučajevima separatizma, Vulin je na konferenciji za novinare rekao da je NATO 1999. godine „izvršio agresiju“ na SR Jugoslaviju bez odluke Saveta bezbednosti UN „kako bi se opravdalo otcepljenje dela teritorije“ Srbije – Kosova.

„Niko nije pitao za referendum, bili smo jednostavno bombardovani. Ja verujem, jedini način da se sačuva mir je bezuslovno poštovanje međunarodnog prava“, kazao je Vulin.

Ocenio je da „međunarodno pravo jasno definiše kako države nastaju i kako prestaju da postoje“.

„Kada je moja zemlja u pitanju, niko nije pitao o međunarodnom pravu, imali smo grubu ogoljenu silu na kraju 20. veka. Bez obzira koliko su moćniji i veći od nas oni koji smatraju da treba da se predamo i napustimo borbu za međunarodno pravo i za celovitost Srbije, mi ćemo se držati međunarodnog prava“, izjavio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari