Vulin: Vojska Srbije pametnije koristi budžetska sredstva i povećava svoje sposobnosti 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/DS (arhiva)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas Vojnotehnički institut, gde je predstavljena nulta serija komandno-izviđačkih vozila (KIV), kao produkt modernizacije borbenih-oklopnih vozila (BOV-3), saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„BOV je vozilo koje je dobro poznato našoj vojsci. Prošao je sve ratove i sa njim imamo velika iskustva. Znamo koje su mu vrline i mane i upravo smo zbog toga krenuli u proces modernizacije BOV-a“, rekao je Vulin.

On je naveo da je BOV sada bolje zaštićen, povećana mu je nosivost, naoružan je, opremljen i može da se nosi sa bilo kojim sličnim vozilom koje koriste neke od bogatijih i snažnijih armija nego što je srpska.

„BOV je dokaz koliko je važno sačuvati odbrambenu industriju, jer je sve ovo proizvod naše pameti, našeg znanja i ideja naših inženjera“, kazao je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbraner

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović objasnio je da se u Vojsci Srbije nalazi više stotina borbenih-oklopnih vozila i da je to jedan od razloga zbog kojih se radi modernizacija te platforme.

On je, takođe, rekao da su usavršavanjem borbenih oklopnih vozila BOV-3 dobijene četiri varijante komandno-izviđačkih vozila (KIV), namenjenih za komandante pešadijskih bataljona, artiljerijskih diviziona, komandire artiljerijskih baterija i komandire izviđačkih odeljenja.

Miodrag Vujanović iz Vojnotehničkog instituta, kao rukovodilac projekta razvoja komandno-izviđačkog vozila rekao je da je napravljeno vozilo koje je vrlo perspektivno i može da se koristi dugi niz godina.

Direktor preduzeća FAP Korporacija Priboj, Ranka Vukovića, istakao je da je modernizacija BOV-a  projekat koji je veoma važan za budućnost te fabrike, ljude koji rade u njoj i za odbrambenu industriju Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari