Za deo SZS odustajanje od bojkota je izdaja 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

U Savezu za Srbiju sve funkcioniše kako treba, o svemu se dogovaramo, kaže za Danas Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju i jedan od osnivača Saveza za Srbiju.

Naš sagovornik demantuje tvrdnje da je odlučio da „preskoči“ predsedavanje SZS-u zbog neslaganja sa pojedinim članovima Saveza u vezi sa eventualnim učešćem na lokalnim izborima u Šapcu.

Kako precizira: „Nije ni bilo predviđeno da sada budem predsedavajući, mi se rotiramo na mesečnom nivou, ima nas desetak, a moj red je negde u junu“.

S druge strane, pojedini izvori Danasa nezvanično tvrde da bi eventualno učešće Nebojše Zelenovića, koji je gradonačelnik Šapca, i Saše Paunovića, predsednika opštine Paraćina, na predstojećim lokalnim izborima „moglo da predstavlja kamen spoticanja u Savezu“.

Prema saznanjima našeg lista, Stranka slobode i pravde, čiji je lider Dragan Đilas, i Narodna stranka, koju predvodi Vuk Jeremić, „čvrsto zastupaju stav“ da bi „izlazak na lokalne izbore značio izdaju“, odnosno da treba bojkotovati i lokalne i parlamentarne izbore.

Podsetimo, SZS, kao i ostale stranke i pokreti koji su najavili da će bojkotovati predstojeće izbore, usvojili su na nedavnom skupu u Kombank dvorani Deklaraciju o bojkotu.

U tom dokumentu se navodi: „Idemo u bojkot, u bojkot za slobodne izbore“.

Pomenuti skup označio je početak druge faze kampanje za bojkot, što će podrazumevati „intenzivan rad na terenu“ – razgovore sa građanima i obilazak Srbije.

Srpska opozicija sastaće se danas u večernjim satima sa članovima Evropskog parlamenta Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, kao i sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem, u sedištu Delegacije EU u Beogradu, saznaje Danas.

Pojedini učesnici tog sastanka nezvanično kažu da „ne vide mogućnost“ da nakon navedenog razgovora dođe do promene u stavu opozicije koja je najavila bojkot izbora.

„U Briselu je nedavno postavljeno pitanje šta može da se učini da opozicija koja je proglasila bojkot promeni mišljenje, ali su predstavnici SZS-a i Pokreta slobodnih građana kazali da nema dovoljno vremena da se suštinski unaprede izborni uslovi, tako da ne verujemo u promenu stava o bojkotu“, ističu izvori našeg lista iz sedišta EU.

Podsetimo, Evropski parlament je od prošle jeseni uključen kao posrednik u dijalog o unapređenju izbornog okruženja u Srbiji, i dosad je održano nekoliko rundi razgovora na tu temu u Skupštini Srbije.

Savez za Srbiju nije se odazvao pozivu na sastanke u parlamentu, kao i još neke partije, poput Socijaldemokratske stranke, ali su se i njihovi predstavnici susretali sa evroparlamentarcima van Skupštine. Susreti su održani u hotelu Metropol.

Susret sa Vučićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa Oliverom Varheljijem na Andrićevom vencu, saopšteno je. Oni će tom prilikom potpisati Finansijski sporazum IPA 2019.

„Nećemo menjati stav“

Dragan Đilas izjavio je juče da Savez za Srbiju neće menjati stav o bojkotu republičkih i lokalnih izbora. Na pitanje novinara ponovio je da će SZS bojkotovati sve izbore, a na više puta ponovljeno pitanje o eventualnom učešću na izborima u opštinama Stari grad, Paraćin i Šabac, odgovorio je isto. Istakao je da ne smatra da bi stanovnicima tih opština trebalo posebno objašnjavati odluku o bojkotu izbora, jer su one deo Srbije. Svim građanima u kampanji bojkota treba objasniti zašto su ovo lažni izbori, rekao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari