Za DS zainteresovani Vučić, Đilas i Janković 1Foto: RTV

Predsednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, zainteresovan je za dešavanja, a naročito predstojeće izbore u Demokratskoj stranci, jer želi kooperativnu opoziciju.

Međutim, osim njega, i drugi politički činioci, svako iz svojih razloga, sasvim sigurno upliću prste u to ko će ubuduće voditi ovu partiju, smatraju sagovornici Danasa.

Već duže vreme, čak i pre raspisivanja izbora u DS, deo među delom demokrata se nezvanično spekulisalo da odlazeće rukovodstvo, na čelu da Draganom Šutanovcem, šuruje sa vladajućoj strankom, odnosno Vučićem. To se sa vrha DS žustro negiralo, između ostalog i obrazloženjem da su odbori koji su na lokalu sklopili koalicije sa SNS raspušteni. Ipak, sumnja je ostala, a u među vremenu se na društvenim mrežama otvoreno govori o tome da Vučić učestvuje u stranačkim izborima. Tu tezu zastupa bivši predsednik DS Bojan Pajtić, kao i bivši član DS Janko Veselinović, koji je na Tviteru naveo da „opasnost da DS ostane pod okriljem Aleksandra Vučića nije opasnost samo za tu stranku, već mnogo šire. Ukoliko se članstvo tome ne suprotstavi, dobićemo još jedan LDP ili LSV. Ako budu poraženi „vučićevci“, stranka bi mogla da stane na noge i pridruži se borbi protiv diktature“, naveo je Veselinović.

Kao razlozi zbog kojih je DS Vučiću potreban među demokratama se mogu čuti to što bi DS, ukoliko pobedi kandidat kojeg na izborima podržava Šutanovac, a to je, kako se nezvanično tvrdi Gordana Čomić, bio opozicija koja bi podržavala Vučićevo rešenje za Kosovo i izmene Ustava.

Zoran Lutovac, kandidat za predsednika DS, za Danas, odgovarajući na pitanje smatra li da Vučić i na koji način ima uticaj na izbore u DS, kaže da je Vučić svakako zainteresovan da u DS ne dođe do suštinskih promena, kao i za to da u opoziciji ne dođe do dogovora oko zajedničkog delovanja.

Na konstataciju i pitanje Danasa da zainteresovanost postoji ali da li ima uticaja, on odgovara, gde postoji zainteresovanost, verovatno postoji i način da se utiče.

Drugi kandidat za mesto predsednika DS Branislav Lečić je nedavno za naš list rekao da je Vučić ovoliko snažan i bahat u velikom delu i zaslugama ličnih sujeta lidera opozicije. Ali, i da Vučić sam radi na tome, te da su njegovi pipci i u opoziciji.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za naš list ukazuje da su u dešavanja u DS umešani i Vučić, i Đilas i Janković, kao i Jeremić.

– DS je stranka koja je izgubila svoju političku snagu, ali ostaje brend i partijska infrastruktura. Zato su svi relevantni činioci na političkoj sceni, tu ne mislim na socijaliste i radikale zainteresovani za dešavanja u DS. Mislim da se u toj stranci se vodi bitka za stečajnog upravnika – navodi Anđelković.

Upitan koji je interes Vučića, on odgovara da svako ima svoju perspektivu iz koje prati dešavanja među demokratama.

– Vučić jer želi kooperativnu opoziciju, Đilas zbog stranačke infrastrukture, a Janković jer ne želi konkurenta – zaključuje Anđelković.

U SNS bar prema rečima Vladimira Đukanovića, poslanika SNS, ne misle tako.

– Beri gljivice oko svoje njivice. Ne zanima nas tuđe dvorište i totalno nas ne interesuje šta se zbiva u toj partiji. Tu stranku na izdisaju bismo zamolili da njeni kandidati prestanu da se prepucavaju tako što u usta uzimaju Aleksandra Vučića i SNS – poručio je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari