Stav Vlade Republike Srbije o rešavanju političkog statusa Kosova i Metohije poptuno je jasan i principijelan, a to je da se zalažemo za novi pregovarački proces na osnovu postojeće rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i najodlučnije odbacujemo ideju da se usvaja nova rezolucija SB – rekao je Zoran Lončar, ministar prosvete na konferenciji za novinare nakon jučerašnje sednice Vlade.

Stav Vlade Republike Srbije o rešavanju političkog statusa Kosova i Metohije poptuno je jasan i principijelan, a to je da se zalažemo za novi pregovarački proces na osnovu postojeće rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i najodlučnije odbacujemo ideju da se usvaja nova rezolucija SB – rekao je Zoran Lončar, ministar prosvete na konferenciji za novinare nakon jučerašnje sednice Vlade.
On je istakao da bi nova rezolucija trebalo da bude rezultat dogovora Beograda i Prištine, kompromisnog rešenja dve strane do kojeg bi trebalo doći kroz novi pregovarački proces.

Najjeftinije cigarete – 50 dinara

Vlada je na jučerašnjoj sednici utvrdila predlog zakona o pristupanju Sporazumu o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA). Kako se navodi u saopštenju, na doneta je i odluka o raspisivanju konkursa za organizovanje javnih radova od interesa za Republiku Srbiju. Vlada Srbije je odlučila i da, kako se navodi, „najpopularnija“ cena za cigarete iznosi 50 dinara, a da minimalna akciza bude 21,94 dinara za paklicu.

– Dosadašnjih šest nacrta rezolucija polaze od plana Martija Ahtisarija i predstavljaju pripremu za nezavisno Kosovo – ocenio je Lončar.

Rad bez predaha tokom leta

Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici nije donela odluku o kolektivnom godišnjem odmoru i radiće tokom celog leta, saopštio je ministar prosvete Zoran Lončar. Međutim, redovne sednice Vlade Srbije četvrtkom, 9. i 16. avgusta, neće biti održane osim ukoliko to situacija ne bude nalagala.

On je naglasio da posle jučerašnje izjave američkog državnog sekretara da će KIM biti nezavisno kroz SB ili izvan SB, „Vlada Srbije je čvrsto uverena da ćemo u zajedničkoj politici sa Ruskom Federacijom sprečiti svaki pokušaj da se u SB izbaci rezolucija koja vodi ka nezavisnosti KIM“.
– Smatramo da će SAD odustati od stava da se mimo SB rešava pitanje Kosova, jer bi to predstavljalo najgrublje kršenje povelje UN i važeće rezolucije 1244 – objasnio je Lončar.
Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić naveo je da će povodom inicijative da haški osuđenici izdržavaju kazne u državama iz kojih dolaze, premijer Srbije Vojislav Koštunica uputiti pismo generalnom sekretaru UN u kojem će obrazložiti garancije Srbije da će optuženici izdržavati kazne po svim međunarodnim standardima, „ceneći da bi to doprinelo vraćanju međusobnog poverenja u odnosima Tribunala i Beograda i da bi to moglo da podstakne dobrovoljne predaje ostalih haških optuženika“.
On je rekao da je Vlada razrešila dužnosti dosadašnjeg direktora Uprave carine Dragana Jerinića i imenovala Predraga Petronijevića za novog direktora.
Na jučerašnjoj sednici Vlade usvojeno je i devet uredbi iz delokruga Ministarstva poljoprivrede.
– Moglo bi se reći da je ovim uredbama, zajedno s osam uredbi usvojenih prošle nedelje, u potpunosti otvoren put operacionalizaciji agrarnog budžeta za 2007. U javnosti dugo očekivanom Uredbom o korišćenju sredstava za regresiranje repromaterijala za proizvodnju ratarskih i povrtarskih kultura u 2007. zapravo se realizuje predizborno obećanje našim poljoprivrednicima o isplati 100 evra po hektaru zasejane površine za nosioce poljoprivrednih gazdinstava koja su upisana u Registar. – rekao je Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede u Vladi Srbije.
On je naveo i da Uredba o korišćenju podsticajnih sredstava za tov junadi u 2007. previđa isplatu 7.000 dinara za svako utovljeno grlo domaćeg šarenog govečeta u tipu simentalca, kao i utovljeno grlo simentalske rase. Za utovljeno grlo ostalih rasa odobreni su podsticaji u visini od 3.000 dinara.
– Verujemo da će sva sredstva već od početka avgusta krenuti prema poljoprivrednicima. Donetim uredbama uvodimo davanja poljoprivrednicima u skladu s evropskim standardima, uključujući direktna plaćanja po hektaru zasejane površine – naglasio je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari