Za SNS je stabilnost kad je partija država 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Pre bi se moglo reći da je Srpska napredna stranka ukinula višepartizam, a ne promenila njegov tok. Stabilnost nužno ne znači da je nešto dobro, jer stabilno može da se ide u vrlo lošem pravcu, što se moglo videti na primerima diktatorskih država.

To poručuju sagovornici Danasa koji komentarišu izjavu potpredsednika Glavnog odbora SNS Miloša Vučevića, da je ta stranka potpuno promenila tok višestranačja u Srbiji i dala mu novi karakter koji garantuje političku stabilnost.

Politikolog Boban Stojanović ocenjuje da Vučević očigledno drugačije tumači političku stabilnost nego što to savremeni demokratski svet podrazumeva. On navodi da za funkcionera SNS-a stabilnost znači da nema promene i ograničenja vlasti, te da jedna partija može da sraste sa državom.

– U tom smislu je potpuno očekivano to što je on rekao, samo što to nije ni demokratija, ni višepartizam, niti nekakva sloboda ili nešto na šta bi savremeni svet u 21. veku trebalo da se ugleda – poručuje Stojanović.

Imajući u vidu Vučevićevu rečenicu da je stranka čiji je funkcioner potpuno promenila tok višestranačja u Srbiji u dala mu novi karakter, on ukazuje da bi se pre moglo reći da je Srpska napredna stranka ukinula višepartizam.

– U kontekstu ovih izbora i vlade, došli smo do toga da imamo jednopartijski sistem. Ostali postoje, ali su toliko nebitni i nerelevantni da je SNS za svojih dvanaest godina postojanja uspela da postane jedina stranka. Na njegov (Vučevićev) izgovor, ja bih dodao da je SNS promenila politički život i u tom smislu što je napravila jednu masovnu kriminalnu organizaciju, u kojoj nema ni ideologije, ni nekakvih društvenih interesa, već isključivo želje da se okupira ceo sistem – naglašava Stojanović.

Prema njegovim rečima, „da zarate Vojska Republike Srbije i Srpska napredna stranka, ja se plašim ko bi tu izašao kao pobednik“.

– Oni su uspeli toliko da izvuku resurse. Mi smo došli u situaciju da ministar policije trguje oružjem, tako da SNS u tom smislu ima i oružje i municiju i toliko je dobro organizovana i uvezana sitnim interesima, da je bukvalno možda čak i jača od vojske u Republici Srbiji. E, to je Srpska napredna stranka uspela da uradi za dvanaest godina – konstatuje Stojanović.

Politikolog Mladen Mrdalj kaže za naš list da je u istoriji diktatorskih država stabilnost bila jedna od glavnih komponenti njihovih planova i programa. On ukazuje da stabilnost nužno ne znači da je nešto dobro.

– Može stabilno da se ide u vrlo lošem pravcu, kao što smo videli na primerima diktatorskih država, od socijalističke Jugoslavije, pa do nekih drugih diktatura. Međutim, imamo i neke diktature koje su uspele da evoluiraju u neke demokratije, kao što su Portugal ili Španija. To nužno ne znači da su građani u tim diktaturama živeli dobro – objašnjava Mrdalj.

On Vučevićevu izjavu ocenjuje kao prilično široku i dodaje da u nju može da se strpa šta god čovek hoće. Na kraju, Mrdalj zaključuje da stabilnost koju SNS promoviše nema nikakve veze sa demokratijom.

Podsetimo, potpredsednik Glavnog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je ta stranka potpuno promenila tok višestranačja u Srbiji i dala mu novi karakter koji garantuje političku stabilnost.

– SNS je potpuno promenila tok i smisao višestranačja u Srbiji, unela novi sadržaj i dala je novi karakter. Dugo godina se čekala takva politička organizacija koja će omogućiti da građani Srbije imaju poverenja u jednu političku stranku i da garantuje, pre svega, političku stabilnost koji je naš prvi cilj – rekao je Vučević na konferenciji za medije povodom 12. rođendana SNS, u sedištu stranke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

27 reagovanja na “Za SNS je stabilnost kad je partija država”

  1. Srbija je bila diktatorska drzava, za vreme Djindjica i Borisa Tadica. To i vrapcici na grani znaju.

    • Znaju samo vrapci i ti. Inače u pravu si, kriminaci su se osećali jako obespravljeno. Ili su morali da pobegnu ili su završili iza rešetaka. Onda je došao Toma 2012 i prvo šta je uradio pomilovao je 1000 teških kriminalaca, koji od tad rade za sns.

    • Slažem se u potpunosti sa konstatacijom! Ali ti koji su iz tadašnjeg režima upravo tvrde suprotno!

  2. Za SNS rec stabilnost znaci pre svega stabilnu ekonomiju, stabilnu poltiku, samostalnu, slobodnu, vojno neutralnu drzavu kakva je nasa zemlja, drzava u kojoj narod odlucuje, drzava koja je poznata i priznata, cenjena i postovana u citavom svetu.

  3. Društvo, nije nikome ništa ni uskraćeno niti ukinuta, a naročito visestranacje. Preispitajte se koliko ste vi dugo u bojkot i koliko je gradjana figlo ruke od vas!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.