Srbija, sledeći primer nekih drugih zemalja u Evropi, priprema tužbu protiv Ukrajine zbog obustave isporuka ruskog gasa, najavio je generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović. On je dodao da će Srbija ispitati i odgovornost Rusije za nastanak gasne krize i negativne efekte koji su se odrazili na domaćinstva i privredu, ali je naglasio da „za tužbu protiv te zemlje ne postoji pravni osnov jer su Ukrajinci ti koji su obustavili isporuke gasa“.

Bajatović je naveo da u ugovoru koji je Srbijagas potpisao s Jugorosgasom, kompanijom s većinskim ruskim kapitalom koja je posrednik u uvozu plavog energenta iz Rusije, postoji klauzula o višoj sili.

– Srbijagasu je dat nalog da se prouče pravni aspekti i mogućnosti za pokretanje tužbe protiv Ukrajine. Mi imamo ugovor s Jugorosgasom i mađarskim transporterom Molom. U ovom trenutku se moramo osloniti na međunarodno pravo i u toku je pravna analiza onoga što bi Srbijagas mogao da učini i da eventualno tuži Ukrajinu – kazao je Bajatović.

Prvu krivičnu prijavu pred Sudom pravde evropskih zajednica u Luksemburgu protiv ukrajinske gasne kompanije Naftogas zbog prekida isporuka gasa EU podnela je mađarska firma Emfes, koja se takođe bavi poslovima s gasom. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso upozorio je Ukrajinu i Rusiju da će ako sporazum u kome je posredovala Evropska unija ne bude poštovan savetovati evropske kompanije da stvar prebace u sudove.

Predsednik nevladine organizacije Kuće pravde „Strazbur“, advokat Predrag Savić ističe za Danas da je veliko pitanje da li će Ukrajina prihvatiti arbitražu pred Sudom pravde evropskih zajednica u Luksemburgu, jer je taj sud nadležan za sporove unutar EU čiji Ukrajina nije član.

– Smatram da postoji osnov da Srbija tuži Ukrajinu za pretrpljenu štetu zbog prestanka isporuka gasa. Prvo treba pogledati u ugovoru o uvozu gasa iz Rusije da li je predviđena arbitraža nekog suda u slučaju spora do koga je sada došlo. Ako ugovorom tako nešto nije predviđeno proces bi mogao da bude pokrenut pred redovnim sudovima u Srbiji ili Ukrajini. Najbolje rešenje bi bilo da država Srbija pokrene spor protiv Ukrajine pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Naime, i Srbija i Ukrajina su potpisnice Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Tužba Srbije bi trebalo da se zasniva na povredi prava na imovinu i pristupu tržištu – objašnjava naš sagovornik.

Savić smatra da Srbija može da pokrene postupak i protiv Rusije kao zemlje isporučioca plavog energenta, ali ako Gasprom dokaže da prirodni gas u našu zemlju nije stizao zbog zavrtanja slavina u Ukrajini, sasvim je izvesno da Rusi ne bi bili u obavezi da obeštete oštećene u gasnoj krizi.

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić sumnja da Srbija može doći do bilo kakvog obeštećenja kroz tužbu protiv Ukrajine.

– Za uvoz ruskog gasa imamo sklopljen ugovor s Gaspromom kao isporučiocem i Jugorosgasom kao posrednikom. Takođe, s kompanijom MOL imamo ugovor o tranzitu kroz Mađarsku. S Ukrajincima nemamo nikakav ugovor i mislim da je „slaba vajda“ da tužbu usmerimo na njih. Mađarska i Ukrajina imaju ugovor o transportu gasa i mislim da je mnogo logičnije rešenje da zamolimo MOL da zastupa naše interese pred sudom. Na taj način bi se obeštetila privreda koja zbog nedostatka prirodnog gasa nije mogla da radi i domaćinstva čiji su radijatori bili hladni u periodu u kome toplane nisu dobijale gas – smatra Vuletić.

BAJATOVIĆ: Gubici Srbijagasa 270 miliona dolara

„Gubici Srbijagasa zbog nabavke gasa, od decembra prošle do februara ove godine, biće 270 miliona dolara“, izjavio je direktor tog javnog preduzeća Dušan Bajatović. On je istakao da će Srbijagas morati da uzme kredit za izmirenje tog duga. „Cena gasa je nerealno niska u Srbiji, a dnevni gubitak Srbijagasa je između 1,5 i 2,5 miliona dolara i on mora od nekud da se plati. Mi isporučene količine dnevno plaćamo, tako je bilo i za ruski gas, tako je i za gas koji nam sada stiže iz Mađarske i Nemačke, a koji je nešto skuplji“, kazao je on. Bajatović je naglasio i da je nedopustivo da dosad nije završeno podzemno skladište gasa Banatski dvor, a za šta je potrebno oko tri meseca i 22 miliona evra. „Ono što je najskuplje oko tog skladišta je sam gas za koji će nam trebati oko 100 miliona dolara i moraćemo da uđemo u pregovore sa Rusijom da te količine obezbedimo“, rekao je on. Bajatović i dodao da će učiniti sve da skladište u Banatskom dvoru bude završeno do leta, kako bi moglo da se do zime napuni gasom.

Istraga o vlasničkoj strukturi Jugorosgasa

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da policija istražuje da li je bilo propusta kada je reč o promeni vlasničke strukture Jugorosgasa, jer je Srbija praktično svoje vlasništvo svela na 25 odsto. Dačić je odgovarajući na pitanje novinara u Beogradu posle sastanka s predstavnicima hrvatske policije dodao da će policija „vrlo brzo“ obavestiti javnost o rezultatima istrage.

Elektroenergetska situacija stabilna

Elektroenergetska situacija u Srbiji potpuno je stabilna i potrošnja struje je smanjena sa 155 miliona na oko 146 miliona kilovat sati, saopštila je Elektroprivreda Srbije. Direktor centra za odnose s javnošću te kompanije Momčilo Cebalović kazao je agenciji Beta da je otopljenje i pojačano grejanje u toplanama uticalo na smanjenje dogrevanja na električnu energiju, a time i na potrošnju struje za oko devet miliona kilovat sati. „Svi proizvodni kapaciteti EPS-a rade stabilno i gotovo da nema nekih problema u distributivnom delu“, kazao je on. Cebalović je naglasio da su isključenja struje isključivo posledica nekog manjeg lokalnog kvara. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari