Zaharova: Moskva ima dosledan stav o Rezoluciji 1244 1Foto: MSP

Portparol Minstarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas u Beogradu da Moskva ima dosledan stav o Kosovu zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Pitanje Kosova je odavno postalo međunarodni problem, a mi ćemo poštovati rešenje koje će biti ostvareno dijalogom i u interesu naroda Srbije, rekla je Marija Zaharova posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je oduvek govorio o potrebi da se izvrši razgraničenje na srpski i albanski deo Kosova, ali da ne može da komentariše šta pod tim podrazumeva predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To je odraz naše želje da se dođe do kompromisnog rešenja, s tim da nema rešenja bez saglasnosti Rusije, Kine i SAD, rekao je Dačić posle razgovora sa portparolom ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marijom Zaharovom.

Nećemo prihvatiti tvrdnje da je Kosovo odvojeno od Srbije referendumom, niti bilo šta zasnovano na izvrtanju istorijskih činjenica, izjavila je Marija Zaharova.

Ona je ocenila da su Rusija i Srbija važni strateški partneri i da je u današnjem nestabilnom svetu važno biti dosledan.

Marija Zaharova je rekla da je u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu razgovarala o širenju dezinformacija, lažnim vestima i neobjektivnosti u plasiranju informacija.

I Srbija i Rusija su objekti dezinformisanja, konstatovala je Marija Zaharova.

Dačić: Kada pokažemo želju za kompromisom, misle da smo slabi

Dačić je izjavio da kosovski Albanci traže priključenje Kosovu Preševa i Bujanovca i tvrde da je to kompromisno rešenje, s tim da srpski sagovornici treba da u dijalogu izgledaju kao budale.

Nastavićemo borbu za teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a videćemo da li će se doći do kompromisnog rešenja, rekao je Dačić.

On je konstantovao da je za Moskvu prihvatljivo svako rešenje koje je prihvatljivo Beogradu i da nema zemlje koja se više od Rusije zalaže za srpske interese.

Ne može se doći do rešnja a da o tome nisu upoznati naši strateški partneri iz Moskve, izjavio je Dačić.

Prema njegovim rečima, oni koji su bombardovanjem Srbije 1999. godine menjali granice Srbije i podržali nezavisnost Kosova, sada se protive promeni granica i podeli po etničkim principima.

Kada pokažemo želju za kompromisom, misle da smo slabi, izjavio je Dačić.

On je rekao da Rusija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i dodao da Beograd nikada neće narušiti bratske i prijateljske odnose sa Moskvom.

Naše dve države su ivek imale isključivo prijateljske odnose, izjavio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari