Foto: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Ona je istakla da to samo vodi produbljivanju protivrečnosti na Balkanu i stvara dodatne varnice.

Zaharova je istakla da Rusija poštuje spoljnopolitičke prioritete Srbije, o kojima je prilikom decembarske posete Moskvi govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je otvoreno i iskreno izrazio spremnost za razvijanje naših svestranih odnosa, istovremeno potvrdivši kurs Beograda ka evrointegracijama, uz očuvanje vojne neutralnosti. Mi se prema spoljnopolitičkim prioritetima Srbije odnosimo sa poštovanjem, oslanjajući se na obostranu privrženost jačanju naše saradnje, rekla je Zaharova, prenosi Sputnik.

Prema njenim rečima, saradnja sa Beogradom se odvija potpuno u skladu sa međunarodnim pravom, uzimajući u obzir ceo spektar faktora koji utiču na situaciju na Balkanu.

Pritom, mi nikada nismo inicirali i ne iniciramo negativna pitanja i ne pozivamo na korake protiv bilo koga, već obrnuto, zajedno sa srpskim partnerima otvoreni smo za razmatranje aktuelnih tema važnih za situaciju na Balkanu sa svim zainteresovanim stranama, navela je Zaharova.

Izveštaj „Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije na nacionalnu bezbednost SAD“ pripremljen je za Komitet za spoljne odnose američkog Senata.