Zajedničko ekonomsko zasedanje vlada Srbije i Mađarske 12. i 13. novembra u Budimpešti 1Budimpešta Foto: Wikipedia/AngMoKio

Zajedničko ekonomsko zasedanje vlada Srbije i Mađarske održaće se 12. i 13. novembra u Budimpešti, najavio je danas predsednik Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske Atila Galamboš.

„To će biti sastanak na državnom nivou na kome će se proveriti ekonomski rezultati i dostignuća izmedju dve države. Ovo je regularno zasedanje koje se održava svake godine, ili u Srbiji ili u Madjarskoj“, rekao je Galamboš Televiziji Kragujevac.

On je rekao da je sastanak važan, jer postoji i radna grupa unutar zajedničkog ekonomskog zasedanja, koja proverava rezultate i šta je neophodno da se uradi u narednom periodu.

„Na srpskoj strani će biti ministar privrede Goran Knežević, a našu će predvoditi ministar spoljnih poslova Peter Sijarto“, rekao je Galamboš.

Ocenjujući poslovanje mađarskih kompanija u Srbiji, Galamboš je naveo da vodeće kompanije iz te zemlje već posluju u Srbiji.

Dodao je i da je u finansijskom sektoru OTP banka učinila korake kako bi bila dugoročno prisutna u Srbiji.

„Regionalnim ugovorom oni kupuju ogranak Sosijete Ženeral banke ne samo u Srbiji, nego i u Crnoj Gori, Albaniji i drugim državama. To znači da su doneli snažnu i dugoročnu odluku da budu prisutni u Srbiji“, rekao je Galamboš.

Istakao je da je to važno za mađarske kompanije koje ovu banku izuzetno dobro poznaju, a to je dobro, kako je dodao, i za srednje i male firme koje će pratiti primer velikih madjarskih kompanija.

„Prisustvo kompanija u finansijskom sektoru, kao što je na primer OTP banka, pomaže drugim madjarskim kompanijama da dodju ovde, osećaju se komotno jer ovde posluje OTP banka. Ista je situacija i sa Molom koja je naša nacionalna kompanija“, kazao je Galamboš.

Podsetio je da su nedavno Mol i Nacionalna služba za naplatu putarine iz Madjarske potpisali u Kragujevcu ugovor za distribuciju vinjeta koje se koriste u Madjarskoj i do sada je otvoreno 10 centara na Molovim pumpama u Srbiji.

„Drago mi je da je Nacionalna služba za naplatu putarina popisala ugovor sa Gradskom agencijom za saobraćaj iz Kragujevca, povodom smart city rešenja, i to će biti početna tačka za regionalnu, a možda kasnije i za državnu saradnju“, rekao je Galamboš.

Dodao je da je Grad Kragujevac „omogućio dobru klimu“ za početak različitih aktivnosti u ovom i drugim regionima u Srbiji.

Galamboš je potvrdio i da će jedna madjarska kompanija učestvovati u revitalizaciji kragujevačkog jezera Bubanj i da je u septembru već uzela uzorke vode iz tog jezera koje se nalazi na ulazu u Kragujevac iz pravca Batočine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari