"Zašto nisu napustili i Haradinajevu vladu"? 1Foto: N1

Smatram da je trebalo dati ostavke na svim nivoima, a ne samo da to učine predsednici opština… Vidite, nema smisla pozivati se na nacionalno jedinstvo a ostati u kosovskoj vladi i institucijama.

Zašto nisu izašli iz svih institucija, napustili Vladu (Ramuša Haradinaja)? Čemu poziv na nacionalno jedinstvo? – ocenjuje za Danas Ksenija Božović, potpredsednica Građanske inicijative SDP i odbornica Skupštine opštine Severna Mitrovica. Ona nije prisustvovala sednici na kojoj su gradonačelnici istovremeno u četiri opštine na severu Kosova dali ostavke, jer je, kako kaže, imala preča posla, a to su pokušaji izvlačenja sekretarice ubijenog Olivera Ivanovića iz pritvora.

Međutim, kako kaže za Danas, loša je poruka da se ostavke daju delimično, a da se objašnjavaju razlozima koji se navode kao presudni.

– Treba svi svuda da daju ostavke – kategorična je sagovornica našeg lista.

Upitana zbog čega smatra da bi to trebalo da bude slučaj, ona navodi uvođenje taksi od strane kosovskih vlasti, kao i hapšenje sekretarice Olivera Ivanovića. Taj postupak ocenjuje kao zastrašivanje.

– Uvođenje taksi je jedna mera koja nikako nije dobra. Protiv toga je i međunarodna zajednica i pitanje je trenutka kada će Priština da povuče tu meru. Ja svedočim ovde, još nije poskupelo, ali ne znamo kolike su zalihe… – kaže sagovornica Danasa.

Na pitanje kako ocenjuje reakciju vlasti iz Beograda na hapšenja Srba zbog ubistva Olivera Ivanovića i uvođenja taksi na robu iz Srbije, Ksenija Božović ističe da Srbi na Kosovu nemaju, kako kaže, drugu vladu od one u Beogradu i drugog predsednika nego Aleksandra Vučića.

– Mi moramo da verujemo da je sve što oni rade u našem najboljem interesu – zaključuje sagovornica Danasa.

Kako su Danasu preneli pojedini Srbi sa Kosova, utisak o tome da su gradonačelnici četiri opštine dali ostavke zapravo i isključivo revoltirani pokušajem hapšenja Milana Radoičića (javnosti poznatog kao kontroverznog biznismena, a odskoro i po funkciji potpredsednika Srpske liste, koja radi pod kontrolom SNS i Vučića), kao osumnjičenog za ubistvo Olivera Ivanovića, nije pogrešan i stran ni njima koji tamo žive, praktično, pod njegovom vlašću i voljom.

– Radoičićevo ime mi Srbi sa Kosova ne uzimamo u usta. Ne smemo, plašimo se. Vi u Beogradu ne možete da zamislite kako to ovde izgleda… Niko ko živi ovde ne sme da se usudi da mu ime pomene, kamoli da kaže ko je on, zašto ga se plašimo, zašto mislimo da ima veze sa ubistvom… – ističu sagovornici Danasa. Oni pretpostavljaju da će se kad-tad saznati ko je Radoičić i da će istražni organi odraditi svoj deo posla. Do tada, kako ističu, ne veruju da će se iko usuditi da izrazi slobodno svoj stav, mišljenje i utisak o tome šta taj čovek radi i predstavlja na severu Kosova.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović jedini je od četvorice gradonačelnika srpskih opština na Kosovu i Metohiji koji je zvanično dostavio svoju ostavku Ministarstvu lokalne samouprave Kosova (MALS), prenosi portal KoSSev.

Ostavke na funkcije gradonačelnika, pored Vulovića, podneli su i gradonačelnici Severne Mitrovice (Goran Rakić), Zvečana (Vučina Janković) i Leposavića (Zoran Todić), ali ih oni još nisu dostavili MALS-u. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, u slučaju ostavke gradonačelnika najkasnije u roku od 45 dana treba organizovati izbore, pošto se on bira direktnim glasanjem građana. U resornom ministarstvu su kazali da će dalje postupke koordinisati sa kabinetom predsednika Kosova, te da će za sada zakazati izbore samo za opštinu Zubin Potok. Vulović je međutim zatražio da se raspišu izbori Srbije, a u emotivnoj izjavi za RTS opisivao je svoju sreću što se oslobodio, kako kaže, bruke da bude „kosovski gradonačelnik“ nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari