Zašto Srbi napuštaju KBS? 1Foto: Pixabay/Ronnyk

„Tendencije rušenja multietničnosti: masovno napuštanje Kosovskih bezbednosnih snaga pripadnika srpske nacionalnosti i uloga Srbije u tome“, tema je izveštaja koju je Kosovski centar za bezbednosne studije predstavio u Prištini. U izveštaju je navedeno da je samo ove godine, zbog različitih vidova ucene, KBS napustilo 60 Srba, prenosi RTK.

Istraživač Kosovskog centra za bezbednosne studije Pljator Avdiu poručio je da se vrše pritisci i ucenjuju članovi  KBS-a, koji napuštaju ove snage. Avdiu je dodao dasu ovi  vidovi pritisaka naznaka da srpske političke partije na Kosovu neće podržati transformaciju KBS-a u Vojsku Kosova.

„Potrebna je dvotrećinska većina, ustav ne zabranjuje formiranje vojske, ali postoje izvesna ograničenja. Srbija je jedan od najvećih protivnika, to se zna, bilo da je reč o vladi u Beogradu ili njenim predstavnicima ovde, koje kosovske institucije smatraju ilegalnim. Ovi krugovi su direktnim ucenama doprineli da veliki broj srpskih predstavnika napusti KBS“, poručio je Pljator Avdiu, istraživac iz KCBS-a.

Integracija Srba je najveći izazov sa kojim se Bezbedonsne snage Kosova suočavaju, poručio je Špat Baljaj. Usled različitih pritisaka tokom 2018. godine, 60 pripadnika srpske nacionalnosti je napustilo KBS. Baljaj ističe da je samo jedan od njih dao izjavu, želeći da ostane anoniman.

„Srbija je započela psihološku kampanju protiv KBS-a i njeni lideri učestvuju u njoj. To je direktno povezano sa aktuelnim zbivanjima u KBS-u i naše institucije to ocenjuju kao pokušaj urušavanja kosovske državnosti. Pripadnici KBS-a srpske nacionalnosti su dobijali pretnje od grupe koja sebe naziva ‘Vojskom severa’. To potvrđuje da i nakon integracije severa u institucije, ilegalne strukture i dalje deluju na Kosovu i predstavljaju pretnju vladavini prava“, kaže autor izveštaja Špat Baljaj.

Tokom 2017. godine u Kosovskim bezbednosnim snagama je bilo 130 Srba. Tokom ove godine njih 60 je napustilo KBS, Vlada Kosova bi, u sardnji sa međunarodnom zajednicom, trebalo da osmisli plan kako bi se sprečio dalji odlazak pripadnika srpske zajednice iz redova KBS-a, zaključeno je u izlaganju. Na ovoj konferenciji nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari