Zbog zbivanja na Jarinju Kurti se sastao sa liderima DPK i DSK 1Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS

Premijer Kosova Aljbin Kurti danas se povodom situacije na severu Kosova sastao sa liderima Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK), Memljijem Krasnićijem i Ljumirom Abdidžikuom.

Sastanak kosovskog premijera sa liderima opozicionih stranaka zatražio je juče predsednik DSK Ljumir Abdidžiku.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, lideri DPK i DSK „informisani su o bezbednosnoj situaciji u zemlji, posebno na severu Kosova“.

„Razgovaralo se o situaciji i razvoju dogadjaja u severnom delu Kosova, kao i posvećenosti institucija u službi mira i bezbednosti, ustavnosti i zakonitosti u zemlji“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da su lideri opozicionih stranaka izrazili „podršku vladavini prava na celoj teritoriji Kosova i zaštiti granica države i naglasili podršku kosovskoj policiji i drugim državnim institucijama“.

Situaciju na severu Kosova sinoć je razmatrao i Savet za bezbednost Kosova i istakao da institucije ostaju opredeljene za očuvanje reda, javne bezbednosti i vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova.

„Posebno se razgovaralo o daljoj koordinaciji strateškog delovanja u službi mira, bezbednosti, ustavnosti i zakonitosti u zemlji. Institucije ostaju opredeljene za očuvanje reda, javne bezbednosti i vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova“, rečeno je u saopštenju.

Prethodno je premijer Kosova Aljbin Kurti na vanrednoj konferenciji za novinare pojasnio da su povod za održavanje ove sednice Saveta za bezbednost dva incidenta koja su se dogodila u toku prethodne noći, kada su „nepoznate osobe zapalile“ Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na kosovski Centar za registraciju „bačene dve ručne bombe koje nisu eksplodirale“.

Sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova održan je i zbog, kako se navodi, „srpskih aviona koji su leteli iznad kosovske granice“.

Ranije je danas Radio televizija Srbije (RTS) izvestila je da je nekoliko aviona Vojske Srbije nadletalo administrativni prelaz Jarinje.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zbog sadašnje situacije prekinula je posetu SAD, gde je na marginama Generalne skupštine UN-a imala mnogobrojne susrete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari