Zbrka oko vakcina ne utiče na Vučićev rejting 1Foto: FoNet/ Instagram

Konfuzija oko nabavke vakcine, pogrešnih najava predsednika države Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić o količini doza koje će stići i rokovima za vakcinaciju celog stanovništva, neće uticati na Vučićev rejting, kažu sagovornici Danasa.

Kako objašnjavaju, razlozi za to su informacije koje građani imaju o teškoj situaciji u mnogim drugim zemljama, njihova percepcija da je nabavka vakcina komplikovan i težak proces, ali i to što je deo Vučićevih glasača ucenjen ili su partijski članovi kojima je nedoslednost oko vakcine samo još jedna u nizu Vučićevih nedoslednosti koje su nebitne.

U Srbiju je nedavno stiglo nešto manje od 5.000 doza vakcine, umesto ranije najavljenih 10.000. Doze koje su stigle dovoljne su za vakcinaciju nešto manje od 2.500 ljudi.

Predrag Lacmanović iz agencije Faktor plus za Danas kaže da konfuzija neće bitnije uticati na Vučićev rejting jer su građani Srbije informisani o situaciji sa vakcinacijom u celom svetu i vide da nigde situacija nije idealna.

– Samim tim to umanjuje odgovornost i pritisak na vlast jer i svetske vesti govore o velikoj trci za vakcinom u kojoj su i najmoćnije zemlje. Građani sve te vesti sortiraju, sažimaju i uzimaju u obzir veliko angažovanje vlasti oko vakcine i zato rejting neće trpeti. Zna se gde je Srbija u međunarodnim okvirima i zna se da EU prva sebi pribavlja vakcine, kao i da će Amerika prvo vakcinisati svoje građane a posle deliti drugiima. Ne može se zbog toga zameriti vlasti, jer smo svedoci raznih situacija u raznim zemljama. Nema tu mesa, ako govorimo političkom delovanju, za opoziciju – objašnjava Lacmanović.

Zbrka oko vakcina ne utiče na Vučićev rejting 2

I Emilija Orestijević iz Centra za slobodne izbore i demokratiju smatra da rejting naprednjaka i Vučića neće pasti.

– Čini se da celokupna konfuzija oko broja vakcina i vremena potrebnog za njihove nabavke neće uticati na smanjenje popularnosti i snage Srpske napredne stranke i njenog lidera, o čemu svedoče i postizborna istraživanja rejtinga stranaka. Objašnjenja se mogu naći u dva važna faktora. Prvi je percepcija građana da je nabavka vakcina komplikovan i težak proces i u okolnim zemljama, a ne samo u Srbiji, posebno iz ugla finansijskih mogućnosti. Drugi faktor leži u činjenici da se dosadašnji rezultat u ovom procesu, odnosno nabavka prvog malog kontingenta vakcina, predstavlja kao izuzetan uspeh države, uz poruku da je Srbija prva zemlja u regionu koja je nabavila vakcinu. Uz ovakav dominantan javni narativ i visoku personalizaciju politike u Srbiji, teško je očekivati značajne promene u stavovima birača prema politici Aleksandra Vučića – ukazuje Orestijević.

Politikolog Mladen Mrdalj daje još argumenata.

– Ne verujem da će uticati na rejting, jer glasači koji su Vučićem opčinjeni žive u narativu da se on iskreno i požrtvovano bori za Srbiju u surovom svetu i da mu u tome treba pomoći, pre svega izbegavanjem kukumavčenja. Ostatak Vučićevih glasača su ili ucenjeni građani ili partijski članovi koji profitiraju od sistema i njima je nedoslednost oko vakcine samo još jedna u nizu Vučićevih nedoslednosti koje su nebitne. Na sve to imamo i antivakserski zamah i eventualne nedoslednosti i protivrečnosti vlasti oko vakcina bi upravo mogao da iskoristi onaj ko je najglasniji po tom pitanju – DJB – zaključuje Mrdalj.

Vukadinović: Doživljaj „božanske istine“

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović za Danas kaže da bi bilo potpuno logično da zbrka oko vakcina i konfuzne, pa čak i direktno protivrečne izjave Vučića tim povodom (koliko vakcina stiže, kada stiže itd), ostave trag i ožiljak na njegovom rejtingu.

– Ali to do sada nije bio slučaj, a ne verujem ni da hoće. A za to postoje najmanje dva razloga. Kao prvo, u većinski kontrolisanim prorežimskim medijima o tim problematičnim izjavama se ne govori, ili se one pravdaju i „peglaju“, da bi se prikrila njihova problematičnost. A drugo, stepen medijske i političke indoktriniranosti njegovog biračkog tela je toliki da njegovi simpatizeri njegove reči i izjave ne doživljavaju kao nešto što može i treba da se logički i empirijski proverava, nego kao, takoreći, religijske dogme i „božansku istinu“ – smatra Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari