Zelena stranka u Zrenjaninu podnela krivičnu prijavu protiv kafilerije Prekon 1Zrenjanin Foto: M. Pudar

Predsednik Gradskog odbora Zelene stranke u Zrenjaninu Aleksandar Jankov podneo je danas krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u „Prekon“ Kafileriji zbog neprijatnih mirisa koji se u toku prerade šire iz pogona te fabrike.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare ispred Kafilerije, neprijatni mirisi stvaraju velike probleme građanima koji žive u delovima grada gde se osete te emisije jer, kako su naveli, oni utiču na njihovo zdravlje i kvalitet života, na malu privredu, turizam i na zajednicu uopšte.

„Prijavu smo podneli u nadi da će je tužilaštvo ozbiljno ispitati i procesuirati bezobzirno i grubo kršenje zakonskih odredbi koje su propisane važećim propisima Srbije i potpisanim međunarodnim ugovorima iz oblasti zaštite životne sredine“, kazao je Jankov.

Aktivisti Zelene stranke naveli su da poseduju preko 300 prijava građana koje su upućene komunalnoj miliciji u poslednjih nekoliko meseci što je, prema njihovoj oceni, dovoljan pokazatelj da se ne poštuju propisane mere i odredbe zakona i da građani ne smeju biti robovi neodgovornih pojedinaca.

Oni su dodali da vlasnik te kompanije u naseljenom mestu Mihajlovo, kako su naveli, na isti način „maltretira meštane tog naseljenog mesta“, koji ne mogu da otvore prozore i „nisu u mogućnosti da uživaju u lepom vremenu“.

Prema njihovim rečima, meštani Mihajlova žalili su se na neprijatne mirise koji dolaze sa njive na kojoj se odlaže klanični otpad i stajska đubriva, a koje se nedavno i samozapalilo i tako im još više nanelo problem.

„Borićemo se do kraja i nećemo odustati sve dok ne obezbedimo osnovno pravo čoveka na zdravu i očuvanu životnu sredinu“, rekao je Jankov.

Građani Zrenjanina su u više navrata ukazivali na problem smrada iz Kafilerije, organizujući proteste i tribine, ali se, osim obećanja nadležnih, do rešenja problema nije došlo.

Kafilerija u Zrenjaninu postoji od 1984. godine, tada u okviru Fabrike stočne hrane „Begej“ IPK „Servo Mihalj“, i bavi se „preradom nemetalnih otpadaka i ostataka i proizvodnjom mesno-koštanog brašna i tehničke masti“.

Od 2006. godine zvanično se zove „Prekon“ što je skraćenica od „prerada konfiskata“, a od 2010. godine je u vlasništvu kompanije „Matijević“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari