Zeleno svetlo za otvaranje dva poglavlja Srbije i EU 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Stalni predstavnici zemalja članica Evropske unije su na današnjem sastanku dali konačan pečat otvaranju novih poglavlja sa Srbijom.

Zemlje članice EU su se složile da Srbija ovaj put otvori poglavlje 17 koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu politiku, kao i pogavlje 18 koje se odnosi na statistiku. Međuvladina konferencija u kojoj će doći do otvaranja novih poglavlja biće održana 10. decembra.

Srbija je očekivala otvaranje najmanje tri poglavlja. U jednom trenutku su zemlje članice ozbiljno razmatrale mogućnost da ovaj put ne dozvole otvaranje ni jednog poglavlja zbog nedovoljnog napretka zemlje u polju vladavine prava. Nalazi Evropske komisije u internom izveštaju koji je predat zemljama članicama prošlog meseca su pokazali da Srbija nije napredovala u ključnim poljima. Napredak u poglavljima 23 i 24, uz pozitivan pristup prema dijalogu sa Kosovom, su ključni uslovi za napredak Srbije u pristupnim pregovorima sa Briselom.

Diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa (RSE) su potvrdili da je do promene stava došlo nakon zaoštravanja klime na relaciji Priština-Beograd, te da su neke zemlje EU smatrale da bi otvaranje novih poglavlja moglo služiti kao “moralna kompenzacija za ‘udarac’ koji je Srbija zadobila koosvskim tarifama”.

Ovi diplomatski izvori su takođe podvukli da među većim članicama EU vlada mišljenje da bi otvaranje novih poglavlja služilo i da se ne ugroze šanse za mogući uspeh u dijalogu sa Prištinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari