Zelenović: Cilj SNS da političkim nasiljem preuzme svu lokalnu vlast (VIDEO) 1Foto: Aleksandra Popović

„Vlast u Srbiji je pod kontrolom predsednika Aleksandra Vučića i stranke na čijem je čelu, Srpske napredne stranke. U lokalnim samoupravama u kojima je SNS izgubila lokalne izbore, već više od šest godina ogroman broj odbornika je izložen pritiscima centralne vlasti…

Cilj SNS je da, bez izbora, od opozicije postane vlast. Ovo političko nasilje u Srbiji se zove prekomponovanje“, rekao je Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, tokom današnjeg izlaganja pred Savetom Evrope.

Zelenović je održao govor na 35. sednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti SE na poziv predstavnika tog tela. Izveštaj gradonačelnika Šapca o zloupotrebama republičke vlasti i kršenju građanskih i političkih prava u Srbiji je ujedno i nastavak debate započete pred Savetom Evrope 28. juna u Istanbulu, gde se govorilo o pritiscima naprednjačke vlasti na Paraćin, Čajetinu i Šabac.

Upravo ova tri grada zajedno su pokrenula inicijativu da se Zelenović obrati SE uz podršku 448 odbornika iz cele Srbije. Zelenović je danas u okviru debate na temu „Gradonačelnici pod pritiskom“ predstavio evropskoj javnosti probleme i izazove sa kojima se susreću uprave malobrojnih gradova u Srbiji u kojima vladajuća Srpska napredna stranka nema većinsu podršku stanovništva.

– Centralna vlast zloupotrebljava policiju, tajnu službu i vrši pritisak na sudove da bi sprečila izabrane predstavnike da obavljaju svoju dužnost. Od 2012. do danas, u 35 od 170 lokalnih samouprava je došlo do pomenutog prekomponovanja, upravo zbog tih pritisaka. To su teške povrede člana 7 stav 1 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi koji se odnosi na uslove vršenja ovlašćenja na lokalnom nivou. Uslovi pod kojima rade predstavnici izabrani na lokalnom nivou treba da su takvi da obezbeđuju slobodno obavljanje njihovih funkcija – naglasio je Zelenović. On je objasnio da pokušaji „prekomponovanja“ u praksi izgledaju tako što se vrše pritisci na odbornike, koji su vlasnici mandata, kako bi oni prešli u SNS i omogućili toj stranci da ostvari vlast.

„Postoji 40 dokumentovanih izjava odbornika iz cele Srbije o nuđenju novca, funkcija, otpuštanjima sa posla, zloupotrebama institucija i državnih organa kako bi se prekrajala izborna volja građana“, naveo je Zelenović. On je naveo i neke od u domaćoj javnosti poznatijih afera, i pokušaja pritisaka na lokalnu vlast kao što je izgradnja gondole u opštini Čajetina i opstrukcije od strane centralne vlasti. Tu su optužbe ministarke Zorane Mihajlović o predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću bez dokaza ili sudskih odluka, zahtevi predsednika Osnovnog suda kolegama da se osudi gradonačelnik Zelenović, razbijanje biračkih kutija u Paraćinu i Šapcu ili poteškoće za formiranje vlasti u Vladimircima. Sve ove slučajeve, uz brutalne medijske kampanje protiv opozicije, Zelenović je pomenuo u svom obraćanju evropskim kolegama.

Gradonačelnik Šapca naveo je i da je jedan od najvećih vidova pritisaka na lokalnu samoupravu – finansijski – kontrolom budžeta za rad uprave, koji određuje država, odnosno centralna vlast.

– Ne postoji nikakvo objašnjenje ni obrazloženje zašto se novac deli na ovaj način, osim što moj grad dobija dva i po miliona, a Zaječar, koji je približno iste veličine, dobija šest miliona, osim činjenice da je njihov gradonačelnik rešio da promeni svoje političko opredeljenje nakon osvojenih izbora i pređe u SNS. Vidite, to toliko košta u Srbiji, zaključio je Zelenović.

Nakon njegovog govora pred predstavnicima lokalnih vlasti iz Evrope, za reč je zamolio i Zoran Perišić, bivši gradonačelnik Niša i član vladajuće Srpske napredne stranke koji je na Kongres došao kao jedan od učesnika. On je u vremenu predviđenom za pitanja i debatu istakao da navodi gradonačelnika Šapca nisu istiniti, te da se centralna vlast u Srbiji prema svim opštinama odnosi „ravnopravno i izbalansirano“.

– Nijedna opština nije zanemarena i među brojnim argumentima koji govore u prilog tome je i da je država obezbedila investicije u vrednosti od 10 miliona evra za otvaranje fabrike Jazaki i nova radna mesta, naveo je Perišić. Uz to on je pomenuo i ulaganja u komunalnu i energetsku infrastrukturu kao resurse kojima država pomaže lokalnoj sredini. Perišić je istakao i da je opština Čajetina „jedina koja nije želela da sprovede e-upravu u Evropi“.

U okviru debate „Gradonačelnici pod pritiskom“, na kojoj je Zelenović govorio, svoja iskustva o vođenju lokalnih uprava izneli su i Žan-Iv Kami, specijalni savetnik za međunarodne odnose delegacije grada Pariza, i Andrzej Poravski, izvršni direktor udruženja gradova Poljske.

Pritisci naprednjaka pred dolazak

Kako se približavala sesija u Strazburu nasrtaji i pritisci naprednjaka postali su sve jači, a u te svrhe čak su se angažovali i državni organi. Gradsku vlast Šapca su tokom pet nedelja okupirale novosadska policija i inspekcije koristeći brojne neprimerne optužbe i insinuacije. Takođe, naprednjački poslanici, odbornici i jurišnici zvanično ali i širenjem lažnih vesti na sve načine vrše pritisak na gradonačelnika Zelenovića. On je više puta opovrgao sve ove optužbe u javnosti. Najnoviju krivičnu prijavu protiv gradonačelnika podneo je narodni poslanik SNS Boban Birmančević zbog navodne malverzacije sa 72 stana u vlasništvu grada. Takođe se javno tvrdi da je Zelenović učestvovao u kupovini glasova tokom lokalnih izbora 2016. godine, kao i da je oštetio gradski budžet. Zelenović je u više navrata demantovao ove navode pružajući javnosti brojne dokaze da navedene malverzacije i ne postoje najavljujući tužbe protiv onih koji su ih iznosili.

 

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/2128108430837072/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari