Zelenović: Odmah smena svih članova REM-a 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Pokretanje postupka za izbor tri nova člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, kako sada stvari stoje, neće biti dovoljne da opozicioni Savez za Srbiju promeni odluku o bojkotu predstojećih izbora.

Jedan od lidera SZS i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović komentarišući postupak, koji je pokrenuo skupštinski Odbor za kulturu i informisanje, i odgovarajući na pitanje da li bi odlazak Olivere Zekić sa funkcije u REM-u, pre isteka mandata u julu, bila okolnost zbog koje bi opozicija eventualno izašla na izbore, kaže da to nije dovoljno za promenu odluke, odnosno da svi članovi REM-a treba da budu promenjeni.

– Svi članovi REM-a odmah. Da nema poštenih izbornih uslova sada već znaju i ptice na grani, a to je konstatovao i Knut Flakenštajn, bivši evropski parlamentarac koji je učestvovao u razgovorima o izbornim uslovima. Prvi korak da se uopšte počne razgovor o bilo čemu je smena svih članova REM-a. Jer u svim izveštajima Evropske komisije, Fridom hausa i nevladinih organizacije koje su se bavile izbornim uslovima piše da REM ne radi kako treba. Naš uslov je da se ispune 42 preporuke tima protesta „Jedan od pet miliona“ od kojih je najviše onih koje se odnose na rad ovog regulatornog tela – kaže Zelenović.

On smatra da na mesta sadašnjih članova REM-a treba političkim konsenzusom da dođu novi članovi, koji će, kako kaže, „ličnim kredibilitetom i privrženošću slobodi javne reči u kratkom roku stabilizovati medijsku scenu i primiriti uzavrelu atmosferu u društvu“.

Da odlazak Zekić i izbor novih članova REM-a nije dovoljan ukazuje i predsedavajući Saveza Janko Veselinović.

– Te njihove interne igranke su smešne. Čak ih i ne konstatujemo. Koga briga šta radi skupštinski odbor u kome glavnu reč drži Marko Atlagić i Olivera Zekić. Neka oni te „formule“ tri plus jedan dostave nekome ko im je to osmislio. Za nas to ne postoji. Za nas jedina važeća formula je ispunjavanje zahteva Stručnog tima protesta „Jedan od pet miliona“ i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o slobodnim i poštenim izborima i slobodnim medijima, devet meseci za sprovođenje tog sporazuma od uspostavljanja garancije da to može da bude i realizovano. Dakle, odlaganje izbora i oslobađanje RTS-a bile bi samo pretpostavke za ozbiljan dijalog. Ono što je svakako novost za sve nas je što naspram sebe imamo vladu u kojoj sede ministri sa plagiranim doktoratima, spornim diplomama i brojnim aferama. Ali to je više pitanje za EU, kako sa takvim ljudima mogu da razgovaraju jer to ozbiljno narušava osnovne pretpostavke za ozbiljan razgovor – kaže Veselinović.

Zahtev opozicije mesecima unazad je jasan, a to je smena svih članova Saveta REM-a. Vlast je, međutim, tokom razgovora na FPN i u Skupštini uz posredovanje evropskih parlamentaraca, taj zahtev uspela da spinuje na način na koji njoj odgovara.

Tako su predstavnici vlasti uvek bili spremni javno da kažu kako žele razgovor i promene u REM-u, uz dodatak, koji je predstavljan kao ustupak opoziciji, da će Skupština izabrati tri nedostajuća člana ovog regulatornog tela, što nikako nije bio zahtev opozicije koja je nezadovoljna radom a ne brojem članova REM-a.

Sednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, u sredu, mogla bi da se tumači i kao uvod u „ispunjavanje“ obećanja vlasti, da će izabrati tri nedostajuća člana koje predlažu nadležni skupštinski odbor, udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora u Srbiji, kao i nacionalni saveti nacionalnih manjina. Podsetimo da iako je Zakonom o elektronskim medijima definisano da se Savet REM-a sastoji od devet članova, on od 2017. radi u krnjem sastavu, odnosno sa samo šest članova.

Do formule tri plus jedan došlo se nakon drugog razgovora vlasti i dela opozicije u Skupštini Srbije, a široj javnosti ta formula nije dovoljno definisana (videti tekst pored. Sudeći prema reagovanjima nakon sednice Odbora u sredu, moguća su različita tumačenja, predsednik tog tela Mirko Krlić kaže da „plus jedan“ znači zamenu za Oliveru Zekić, kojoj mandat ističe za šest meseci, preneo je FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari