Zelenović: Sud odbio žalbe jer je Vučić rekao da će izbori u Šapcu biti gotovi do kraja oktobra 1Foto: D. E.

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste „Šabac je naš“ Nebojša Zelenović ocenio je danas da je Upravni sud odbio žalbe na izborne nepravilnosti u Šapcu jer je Vučić javno najavio da će izborni proces u ovom gradu biti završen do kraja oktobra.

Ukazano je da ostatak GIK od deset članova ne može da donosi nikakve zvanične odluke jer je prethodno deset članova podnelo ostavke, na čelu sa predsednikom.

Istakao je i da su njihove ostavke neopozive, ali to Upravni sud nije uvažio. Pri tom sada već bivši predsednik GIK nije odredio ko će dalje sazivati sednice ovog tela, a takođe pravno je neprihvatljiva odluka da se kao 11. član „krnjeg sastava“ izabere zamenik predstavnika Ruske stranke.

Odlukom Upravnog suda od 30. septembra ovoj stranci nije dozvoljeno da ima svog predstavnika u GIK jer se nalazi na izbornoj listi.

Takođe, po Zakonu o lokalnim izborima nijedna stranka ne može u izbornoj komisiji imati većinu, tako da predstavnici SNS ne mogu imati prevagu kod odlučivanja.

GIK je i objavila gotove izborne rezultate ne sačekavši odluke Upravnog suda jer su podnete žalbe lista „Šabac je naš“ i „Metla“.

– Ustavni i Upravni sud, tužilaštvo i policija samo su fasade SNS. Prakitčno sve odluke donosi Aleksandar Vučić, koji je razvalio ustavni i pravni poredak. Nakon fizičkog nasilja na izborima svedoci smo pravnog nasilja preko navodnih pravosudnih organa. Podnećemo tužbu protiv Upravnog suda jer je nečuveno  da ovaj sud ne priznaje zapisnik sa biračkog mesta u Šipurskim livadama gde se pojavio višak listića. Jedini način da se izađe iz svega ovoga, a to je rezultat krađe i malverzacija SNS, je poništavanje lokalnih izbora na svih sto biračkih mesta.  Ukoliko naše institucije ne reaguju, posle brojnih krivičnih prijava za izbornu krađu kao i za one za organizovani kriminal,  pravdu ćemo potražiti pred Međunarodnim sudom u Strazburu koga Srbija pravno priznaje, rekao je Nebojša Zelenović,

Predsednica biračkog odbora u Šipurskim livadama Tanja Pavlović iznela je kompletnu hronologiju glasanja trećeg oktobra.

Navela je da su četiri puta brojani glasovi, da je po utvrđivanju u birački spisak glasalo 845 lica, a da je pronađeno 846 glasačkih listića.

Na jednoj gomili bilo je 491 listić za SNS dok je glasalo 490 birača.

– Sve ovo potvrdili su zapisnički još 11 članova biračkog odbora. Nakon svega  narodni poslanik naprednjaka Boban Birmačević podnosi krivičnu prijavu da je sam lično ubacila glasački listić viška. Sve to vreme policija i inspektori u civilju stajali su ispred biračkog mesta, i niko nije imao primedbi na zapisnik i na moje ponašanje, rekla je Pavlovićeva.

Inače, ona nije član nijedne stranke niti je to bila ranije. Pravno predstoji da u roku od 48 časova Upravni sud odluči o podnetim  prigovorima.

Prema saopštenju „krnjeg sastava“ GIK 37 mandata dobila je SNS, lista „Šabac je naš“ ima 22 odbornika, lista Zapadne Srbije“Novi tim za Šabac“ ima sedam odbornika, a po jedan mandat dobili su i Ruska stranka, Evropska zelena partija i UDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari