Žene u "Kobrama" od 2013. 1Foto: Jovo Mamula mc odbrana

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani na redovnom zadatku obezbeđenja zgrade Predsedništva u subotu, 10. avgusta, u potpunosti su poštovali zakonsku proceduru i ponašali se u skladu sa svojim ovlašćenjima i pravilima službe.

Nasilni protestanti su zaustavljeni uz minimalnu silu, bez upotrebe sredstava prinude – saopštilo je juče Ministarstvo odbrane, povodom incidenta na protestu „1 od 5 miliona“, kada je Srđan Marković zadobio modrice prilikom intervencije pripadnika jedinice Kobre.

„Nakon što su protestanti razumeli da nasiljem neće moći da sprovedu svoje ciljeve“, navodi se dalje u saopštenju, „omogućeno im je da zahteve ostave na ulazu u zgradu Predsedništva u kojoj u tom trenutku nije boravio vrhovni komandant Vojske Srbije“.

– Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije će kao i do sada obavljati svoje dužnosti u skladu sa zakonom, pravilom službe i naređenjima vrhovnog komandanta Vojske Srbije. Ministarstvo odbrane poziva političare koji vode povremene proteste, kao i njihove pristalice, da se ne služe nasiljem i da ne ugrožavaju bezbednost pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji svojim radom čuvaju mir i bezbednost svih građana Srbije, bez razlike – piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema podacima dostupnim na zvaničnom sajtu Vojske Srbije, osnovna namena Bataljona vojne policije (specijalne namene) Kobre jeste bezbednosna zaštita određenih lica i objekata od posebne važnosti, a aktuelni komandant jedinice je potpukovnik Vladimir Ušljebrka.

U delokrugu Kobri je i obezbeđenje najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posetama Srbiji, kao i borba protiv terorizma i pobunjeničkih grupa u svim uslovima.

Na zvaničnoj prezentaciji se dalje navodi da je Bataljon vojne policije Kobre jedinica profesionalnog sastava koja se popunjava isključivo izabranim pripadnicima Vojske Srbije.

– Za prijem u jedinicu propisani su opšti i posebni uslovi, koji obuhvataju starosnu granicu, besprekoran dosije i visoke službene ocene, zdravstveno-psihološku selekciju prema posebnim kriterijumima i visokim standardima i bezbednosnu proveru. Nakon selektivne obuke, koja traje tri nedelje, sa povišenim fizičkim i psihološkim zahtevima, kandidati se primaju u jedinicu na osnovu procene tima stručnjaka – objašnjeno je na sajtu Vojske.

Preteča Kobri bilo je Odeljenje vojne policije za protivterorističku borbu, koje je naredbom saveznog sekretara za odbranu od 1978. formirano u okviru 282. bataljona vojne policije Jugoslovenske narodne armije. To odeljenje je ujedno preteča prve specijalne protivterorističke jedinice u tadašnjoj JNA.

– Odeljenje prelazi u nadležnost novoformiranog Korpusa specijalnih jedinica 1992. godine, a potom 2000. postaje protivteroristički odred neposredno potčinjen načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije. U skladu sa reformama sprovedenim u Vojsci Srbije, krajem 2006. godine, formirana je jedinica bataljonskog nivoa pod nazivom Bataljon vojne policije za obezbeđenje Kobre, koji se tada nalazi u sastavu Garde. Od 2008. jedinica menja naziv u Bataljon vojne policije specijalne namene Kobre i prelazi u sastav Uprave vojne policije Generalštaba Vojske Srbije – piše u istorijatu ove jedinice.

Od 2013. godine u ovom bataljonu su u velikoj meri zastupljene žene koje su nakon završene obuke uključene u blisku zaštitu VIP osoba.

Praksu da predsednika štiti jedinica Kobre uveo je Boris Tadić, do tada je, koliko je poznato, šefa države obezbeđivala BIA, kao i odeljenje u MUP-u zaduženo za zaštitu ličnosti. Zanimljivo je da je ovu praksu nastavio Aleksandar Vučić po dolasku SNS-a na vlast 2012. jer su ga tada kao ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade obezbeđivale takođe Kobre. Koliko je poznato, premijerku Anu Brnabić štite pripadnici BIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari