Žika Gojković: Krunisaćemo Aleksandra Karađorđevića 1Foto: Fonet/ Pokret obnove Kraljevine

Neću vratiti poslanički mandat SPO. Ostajem i dalje deo poslaničke grupe SNS-a, jer dogovor mora da se poštuje. To je ujedno i princip kako će se Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) ponašati u budućnosti. Data reč mora biti svetinja.

Moj prijatelj i kolega Aleksandar Čotrić zna jako dobro, da nije bilo Pokrajinskog odbora i ljudi iz Srbije koji su zajedno sa mnom formirali POKS, da on ne bi bio tu gde jeste i da SPO ne bi ni postojao više posle prošlih izbora. Zna on to jako dobro, kao što i ja znam da mu nije nimalo lako što mora da potpisuje slična saopštenja, kaže za Danas Žika Gojković, bivši funkcioner SPO, a sada zastupnik novoformiranog Pokreta obnove Kraljevine Srbije, komentarišući zahtev Čotrića da vrati poslanički mandat Srpskom pokretu obnove.

* Da li je tačno da iza rušenja SPO stoji Srpska napredna stranka, nezadovoljna zbog kritika Vuka Draškovića?

– To je naravno smešno i komentarisati. SPO je toliko mali da SNS apsolutno nema nikakve potrebe da se time bavi. Lični stavovi Vuka Draškovića jesu konstantno odskakali od državne politike, ali to nije od juče i to se dešavalo u svim koalicijama u kojima smo bili, zato nas mnogi i doživljavaju kao nedoslednog partnera. Zbog takve nedoslednosti, SPO na sledećim izborima teško da će moći da nađe ozbiljnog partnera.

* Zašto vam je smetao Vuk Drašković i SPO i zašto ste hteli da ga pretvorite u počasnog predsednika?

– Vaše pitanje je vrlo oštro i implicira na nešto što nema veze sa istinom, ali ponoviću još jednom šta je istina. Istina je da smo tražili Glavni odbor stranke, a ne fingirano predsedništvo, na kojem bi se raspravljalo o velikim problemima u stranci, ali o potpunoj otuđenosti našeg predsednika u odnosu na članstvo, kao i o njegovoj autodestrukciji kada su u pitanju reforme u stranci. Već duže vreme verujemo da mu je stranka veliko opterećenje i zato smo i predložili da se povuče na mesto počasnog predsednika (što i sam najavljuje godinama) i da sam izabere naslednika. On je odbio bilo kakav razgovor sa ljudima u koje se do tada kleo i odbio da sazove GO, jer zna da iza nas stoji ogromna većina u stranci. To je jedina istina.

* Javnost se više ni ne seća kada je SPO poslednji put izašao na izbore samostalno, ali to nikome od vas tada nije smetalo. Izlazak više funkcionera iz SPO ipak deluje sinhronizovano i dirigovano.

– To baš i nije u potpunosti tačno. Istina je da se na republičkom i pokrajinskom nivou odavno nismo oprobali samostalno, ali smo ove predsedničke izbore videli kao sjajnu priliku da sami vidimo koliko vredimo, da istaknemo svog kandidata. Vuk je prihvatio taj predlog, čak mi pročitao i saopštenje za GO, a onda preko noći promenio mišljenje, kao što je često znao da čini, i na sednici predsedništva predložio da podržimo Aleksandra Vučića. Kampanju smo pošteno odradili na terenu, a već posle nekoliko dana, Vuk je ponovo promenio mišljenje i podržao demonstrante. Takvu „politiku“ niko od nas više nije mogao a ni želeo da prati. Kako to drugima izgleda, nije mi baš previše važno, jer ovo su činjenice i one su neoborive.

* Šta znači da je SPO došao do mesta između Ravne gore i Nataše Kandić?

– To znači da smo se odrekli temelja našeg programa, a to je borba za Kraljevinu Srbiju. Čak su mnogi članovi Predsedništva stranke na sastancima ismevali prestolonaslednika. Počeli smo konstantno da napadamo SPC i da javno govorimo isključivo o srpskim zločinima. To jednostavno više nije ona stranka koja je imala ideologiju, koja je imala svoju dušu, već smo sve više i više postajali kao neka nevladina organizacija. Sve to, kao i mnoge druge stvari, poput dugogodišnje negativne selekcije i nepotizma u stranci bili su kap koja je prelila čašu.

* Da li se vi to odričete Ravne gore i četničkog pokreta?

– Naravno da ne, niti ću ikada, ali sa isključivom željom da u Srbiji nema više podela i da konačno dođe do iskrenog nacionalnog pomirenja. To je ključ opstanka našeg naroda.

* Šta će biti osnovni cilj Pokreta i šta znači da ćete u Pokretu svi raditi kao jedan, a ne svi za jednog?

– Osnovni cilj našeg pokreta će biti da otvorimo javnu raspravu o potrebi promene državnog uređenja, da građanima približimo ideju ustavne parlamentarne monarhije, upravo onih zemalja koje su kao monarhije ujedno i najbogatije zemlje u svetu. Smatramo da bi povratak monarhiji bio i prečica na našem putu ka EU, ali i suština promene jednog sistema vrednosti koji je još uvek opterećen jakim komunističkim nasleđem. Da ćemo raditi svi kao jedan, znači da će među nama vladati poštovanje, prirodna selekcija i da nikada najvažnije odluke neće donositi samo jedna osoba.

* Da li mislite da će građani prihvatiti povratak ustavne parlamentarne monarhije i da su za pridruživanje Kraljevine Srbije EU?

– Verovatno to neće doći preko noći, jer mnogi još uvek ne znaju istinu o našoj istoriji. To će biti naš zadatak, da pokažemo da je Srbija bila najuspešnija, najjača, ali i najpoštovanija upravo kada je bila kraljevina.

* Da li ste razgovarali sa Aleksandrom Karađorđevićem?

– Nismo razgovarali, ali imamo nameru da to uradimo uskoro. Mi ni na koji način ne želimo da pravimo pritisak na njega i njegovu porodicu, čak ne tražimo ni podršku, niti je očekujemo. Očekujemo samo poštovanje za ono što iskreno radimo, kao što i mi imamo poštovanje prema prestolonasledniku i njegovoj porodici, kao i udruženju Kraljevina Srbija, koji svi zajedno rade sjajan posao na promociji našeg naroda i naše države. Mi ćemo se za Kraljevinu Srbiju zalagati kroz institucije i politiku i kada dođe pravi momenat, bićemo svi na istom mestu.

* Vaš kolega Dušan Radisavljević govori čak i o krunisanju novog kralja. Ko bi bio taj kralj?

– To je više nego jasno – kralj Aleksandar Karađorđević. Mnoge države, poput Hrvatske, dale bi sve kada bi mogli da imaju ovakvu kraljevsku porodicu, koja je u krvnim i kumovskim vezama sa mnogim najvažnijim kraljevskim porodicama u svetu. To je ogroman kapital koji naša zemlja poseduje i sa tim možemo samo da budemo ponosni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari