Živković: Da li su visoke provizije razlog za nabavku naoružanja 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Zoran Živković, poslanik i lider Nove stranke pozvao je predsednika države Aleksandra Vučića – “samozvanog vrhovnog komandata oružanih snaga Srbije” i ministra odbrane Aleksandra Vulina da obaveste javnost zbog čega nabavaljaju polovne avione koje nam navodno poklanjaju pojedine države za stotine miliona evra po komadu.

On je pitao zbog čega se naoružanje kupuje stihijski, bez definisanja Strategije nacionalne bezbednosti koja bi definisala ko su nam potencijalni neprijatelji, a ko saveznici. On je kao razlog za nabavku aviona i naoružanja koji je, prema njegovom mišljenju, izvesniji, naveo to što u nabavci oružja postoje velike provizije, kao i da postoje nekoliko firmi u Srbiji u privatnom vlasništvu koje su u direktnoj vezi, rođačkoj ili prijateljskoj, sa vrhom SNS“.

„Tražim da predsednik države i ministar odbrane obaveste srpsku javnost po kojoj logici, na osnovu kojih potencijalnih agresija i agresora i nedostatka kojih saveznika mi nabavljamo polovne, čitajte stare avione koje nam poklanjaju Rusija i Belorusija za velike pare“, rekao je Živković napomonjući da obnova košta stotine miliona evra po avionu.

Prema njegovim rečima Srbija je okružena državama koje su članice NATO, što znači da potencijalni agresor može biti ta alijansa, kao i da ne želi da je Srbija „pobedi“ kao 1999. godine uz brojne ljudske žrtve.

“To znači da mi možemo da ratujemo samo sa NATO paktom i ne bih voleo da ih pobedimo na isti način, kako je to bilo 1999. godine“, naveo je lider Nove stranke, dodajući da se naoružanje nabavlja po odluci apsolutno nesposobnih ljudi koji „nemaju pojma“, poput Vučića, Vulina, ali i šefa BIA Bratislava Gašića i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića.

Govoreći o podacima da u državnoj upravi u v.d. stanju radi 370 ljudi, poslanik Nove stranke da postoje dva razloga zbog čega je to tako . Jedan od razloga je što naprednjaci na taj način ljude “drže u šaci “, tako da mogu da ih oteraju kada hoće ,a drugi razlog je što oni koji su u v. d stanju ne žele da dele odgovornost sa „nenormalnom“ vlašću. Kao najdrastičniji primer naveo je da već niz godina Institut Torlak ima v. d direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari