Živković: Vreme je da se protesti preliju na celu Srbiju 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Pozivam građane da se u subotu, 5. januara, u šest sati, okupimo na Trgu kralja Milana u Nišu, ili na „trgu slobode“ kako smo ga nekada zvali, na istom mestu na kome je sve počelo 1996. godine – poručuje predsednik Nove stranke Zoran Živković, koji poziva na opoziciono okupljanje i u Nišu.

On kaže da je vreme da se protesti iz Beograda preliju i na celu Srbiju.

Živković navodi da, kada Nišlije nešto započinju, ne postoji drugo mesto na svetu na kome bi mogao da bude, osim na „trgu slobode“. Upitan da li zna da su se grupe studenata iz pomenutog grada do sada samoorganizovale i dolazile na aktuelne proteste u Beogradu, on odgovara potvrdno i dodaje da ih je i sam video. Živković za Danas ističe da među demonstrantima na subotnjim protestima u glavnom grada, ima dvadesetak procenata onih koji svojom voljom, bez bilo kakve organizacije, autobusa i sendviča, dolaze na proteste iz drugih gradova.

Prema njegovom viđenju, suštinska razlika između aktuelnih protesta i onih koji su započeli u zimu 1996 – 97. godine, jeste u tome da što su oni u drugoj polovini devedesetih organizovani zbog izborne krađe, dok građani danas šetaju ulicama preventivno, kako bi takvu krađu sprečili. On podseća da u zimu ’96. na ’97. godinu, uslovi nisu bili bolji nego što su sada, ali da je opozicija tada izašla na izbore i pobedila uprkos „mrtvim“ medijima i krađi preko biračkih spiskova.

– Ipak, tada smo uspeli da uhvatimo Miloševićeve lopove i kriminalce na delu, i to se desilo u Nišu, gde smo odmah sutradan započeli proteste, koji su se ubrzo proširili na celu Srbiju. Aktuelni protesti za mene između ostalog predstavljaju borbu za izborne uslove, koji neće biti idealni, ali moraju biti makar dobri, dakle onakvi kakvi su bili 2001, 2002. ili 2004. godine – kaže Živković.

On navodi još jednu razliku između sadašnjih demonstracija i onih održanih devedesetih godina, koja se prema njegovom sudu ogleda u tome što se, pre nešto više od dvadeset godina, energija nezadovoljnih ljudi jasnije, lakše i eksplicitnije pokazivala, zbog toga što građani tada nisu imali „ventile“ u vidu društvenih mreža.

– Tada taj opravdani gnev nije imao gde da iscuri, osim na ulicama. Danas, međutim, imamo internet i društvene mreže. Zbog toga, u današnje vreme, mnogi misle da ukoliko napišu neki pametan, „sočan“ i odlučan tvit ili Fejsbuk post, da su time uradili pola posla. Međutim, to nije dovoljno i zato treba ličnim aktivizmom, kako na ulici, tako u svojoj porodici, komšiluku u među kolegama, pozivati ljude na proteste ali i na izbore, ukoliko se stvore minimalni uslovi za njihovo održavanje – naglašava Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari