Živković: Zakon o poreklu imovine predizborna demagogija 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

„Predmet ispitivanja biće imovina fizičkih lica veća od 150. 000 evra stečena za tri godine, za koju vlasnik ne može da dokaže da je stečena zakonito. Zakonom se predlaže da se na tu imovinu, čije poreklo ne može da se dokaže, plaća porez od 75 odsto od njene procenjene vrednosti”, rekao je u Skupštini Srbije Nebojša Stefanović, obrazlažući Zakon o utvrđivanju porekla imovine.

Stefanović je dodao da porez na takvu imovinu neće biti sto, kako to ne bi ličilo na konfiskaciju imovine, ali da porez neće biti ni niži jer bi to izgledalo kao legalizacija kriminala.

Poslanici vlasti, uz sitne sugestije, najavili su da će podržati ovaj Zakon, dok su poslanici Srpske radikalne stranke zatražili povlačenje zakona iz skupštinske procedure, jer je reč o protivpravnom i bezumnom tekstu koji će svakako pasti na Ustavnom sudu.

Čulo se i da je predloženi zakon predizborna demagogija koja se nudi biračima.

Stefanović, obrazlažući zakon pred poslanicuima, najavio da će biti formirana posebna organizaciona jednica Poreske uprave, koje će morati da dokaže nelegalno poreklo imovine, a šefa te jedinice imenovaće direktor Poreske uprave na predlog ministra finansija. Zaposleni će morati da prođu posebne bezbednosne provere.

“Svaki građanin može doći pod udar provere imovine, s obzirom da je formulacija na neki način pozajmljena iz građanskog prava – da se učini verovatnim. Dakle, ne mora da postoji osnovana sumnja ili sumnja…”, objasnio je Stefanović i dodao da je obaveza Poreske uprave da potpuno ravnomerno i pravično obavlja kontrolu.

Ministar je naglasio i da će ukoliko zakon bude usvojen, na zahtev te posebne jedinice svi drugi državni organi moraće da daju sve podatke Poreskoj upravi.

“Zakon je predvideo i mehanizam krivičnog postupka i oduzimanja imovine, ako se utvrdi da potiče iz krivičnog dela i pranja novca”, objasnio je Stefanović.

Tokom rasprave poslanici Saveza vojvođanskih Mađara ocenili su da se na donošenje jednog ovakvog zakona sa konkretnim rešenjima jako dugo čekalo i da je prva inicijativa za usvajanje jednog takvog zakona prvi put pokrenuta pre tačno 18 godina.

Naveli su i da je dobro što je usavajanju zakona prethodila javna rasprava, ali i što neće biti vremenskog ograničenja za primenu ovog zakona.

Milorad Mijatović iz SDPS ocenio je da će ovim zakonom biti ispravljene mnoge nepravde i Srbija će biti uvrštena u red onih zemalja u kojima se poštuje uplata poreza i rad kojim se jedino može stići do velike imovine.

“Ovo je protivpravan i bezuman tekst jednog zakonskog projekta koji ne može da opstane u našem pravnom sistemu i mora pasti na Ustavnom sudu. Nije prvi put da se donosi ovakav zakon. Mi se sećamo pljačkaškog dosmanlijskog režima, na čelu sa Zoranom Đinđićem, kojima nije trebao zakon“, rekao je Vojislav Šešelj, lider SRS, podsećajući da je taj režim otimao bogate ljude i naplaćivao reket, a po Zakonu o oporezivanju ekstra profita samo su Karićima oteli 90 miliona evra u jednom cugu.

On je poručio da bi, ako bi se predloženi zakon sprovodio dosledno moralo krenuti od bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, od crkve čiju je izgradnju finansirao, kuće u Bajčetini, dve kuće pored Save na Novom Beogradu i „pet miliona evra ukradenih preko fondacije Dragice Nikolić“.

Šešelj je pomenuo i ministre za građevinu i saobraćaj Zoranu Mihajlović i za zdravstvo Zlatibora Lončara i njihovu imovinu, i konstatovao da je Stefanović žrtvovan kada je poslan da obrazlaže „nebulozni predlog zakona“.

“Ako hoćete ovo da sprovedete dosledno morte kreneti od sopstvenih ljudi”, naveo je Šešelj, podsećajući da je i Đinđić zbog toga odustao od zakona o poreklu imovine.

Šešelj je, pokušavajući da novi zakon pokaže na svom primeru, objasnio da mu je novac za skupoceni džip „lendrover“ dala „tetka iz Pakistana“ ili otac ministra unutrašnjih poslova Branko Stefanović „od novca uzetog iz Krušika“.

“Imam i vrednu filatelističku zbirku, ako me pitaju odakle, reći ću dao mi Branko Stefanović, naveo je Šešelj i poručio vlastima da zakon povuku iz procedure.

Odgovarajući Šešelju na primedbe ministar Stefanović rekao je da po novom zakonu o utvrđivanju porekla imovina prvo treba istražiti imovinu članova Vlade i svih članova njihovih porodica, jer će se tako najbolje videti da li je borba protiv korupcije iskrena ili nije.

Posle političara prvo treba ispitati one čija imovina je „višemilionska“, rekao je ministar i najavio da će Poreska uprava u narednih godinu dana dobiti 60 novih inspektora koji će se baviti samo ispitivanjem porekla imovine, u saradnji sa drugim državnim organima, koji će im morati dostavljati podatke.

Komentarišući predloženi zakon iz skupštinskog hola Zoran Živković, poslanik Nove stranke rekao je da je dobro imati takav zakon, ali je ocenio da je taj predlog „jedna od predizbornih demagogija koje se građanima stalno nude“.

„Postoji zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, usvojen 2003. godine i par puta izmenjen do danas, ali i dalje postoji njegov Član 45 koji omogućava proveru porekla imovine i kazne za one koji ne mogu da realno dokažu odakle im imovina“, rekao je Živković i dodao da je takva provera sprovedena nad njim 2010 godine i da mu je žao što takvu proceduru nije prošao i Vulin koji ima tetku u Kanadi i Vučić koji ima nekretnine u Beogradu, a nema tetku u Kanadi“.

„U politici ne može da se zaradi stan ili kuća osim ako se krade“, naveo je Živković i dodao da bi predstavnici vladajućih stranaka trebalo da budu „prvi korisnici“ novog zakona i „mogućnosti da dokažu svoje poštenje“.

Marjan Rističević, poslanik sa liste SNS naveo je da oni koji su se na račun politike obogatili sada imaju samo strah da ne izgube bogatstvo.

„Zamislite da ste Dragan Đilas čije je kompletno bogatstvo zasnovano upravo na javnoj funkciji. Kradonačelnik sa 619 miliiona evra, koji sada ne razmišlja glavom, nego novčanikom“, rekao je Rističević, navodeći da su pored Đilasa novac u inostranstvo iznosili još Pajtić, Ješić, Šutanovac, kod kojih postoji uzajamna veza između manjka investicija i njihovog bogatstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari