Sagovornici Danasa: Zvaničnici se predstavljaju kao spasioci 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, kaže za Danas da je u ovim okolnostima vanrednog stanja teško jasno razgraničiti kada su javne aktivnosti predstavnika vlasti sasvim opravdane, pa čak i poželjne, a kada predstavljaju političku kampanju.

– Međutim, stiče se utisak da predstavnici vlasti svakako imaju na umu da nam nakon vanrednog stanja slede parlamentarni i lokalni izbori, kao i da će se postaviti pitanje njihove odgovornosti u borbi protiv pandemije. Zbog toga koriste priliku da predstave sebe u najboljem svetlu, kao spasioce naroda i države, dok odgovornost za eventualne neuspehe pripisuju drugima, od gastarbajtera do šetača pasa. Posebno je indikativan odnos prema opoziciji i kritičkim medijima, koji nimalo ne odudara od onoga što smo gledali u periodu pre pandemije, smatra Burazer.

Prema mišljenju Stefana Simića, koordinatora za omladinu Pokreta slobodnih građana, Vučićeve prekjučerašnje aktivnosti u Novom Pazaru su školski primer funkcionerske kampanje.

– Još jednom se pokazalo da predsednik ne mari ni za šta drugo osim za svoj rejting. Sramota je što i u ovakvim okolnostima koristi priliku da vodi kampanju, a naravno da ne propušta priliku i da napadne opoziciju. Poziva ih na ozbiljnost, a podsetiću građane da je on prvi pristupio neozbiljno na čuvenoj konferenciji za štampu kada su se slatko smejali korona virusu i govorili kako je to najsmešniji virus u istoriji. Odjednom se setio da najavi izgradnju kliničnog centra u Novom Pazaru, ističe naš sagovornik.

Simić konstatuje da je „umesto priča bajki bolje da predsednik objasni šta se dešava sa masovnim testiranjem koje je kao pravi „stručnjak“ najavio“.

„Srbija je među zemljama koje najmanje testiraju građane na novi virus iako su iz Svetske zdravstvene organizacije tražili da države što masovnije testiraju građane. Naravno, za kraj moram da naglasim da je predsedniku mesto u samoizolaciji, pošto je bio u poseti Mađarskoj. Očigledno za njega i njegovu svitu zakoni ne važe, poručuje on.

Podsetimo, predsednik Srbije i SNS prekjuče je posetio bolnicu u Novom Pazaru da bi lično uručio poklonjenu medicinsku opremu za borbu protiv korone.

Dočekali su ga lokalni zvaničnici, sa događaja su izveštavale brojne novinarske ekipe. Sem Vučića, medijima se obratio i Rasim Ljajić, ministar u Vladi, kao i gradonačelnik Novog Pazara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari