Druga strana Kosova

Cene na Kosovu slične kao u regionu (VIDEO) 2

Cene na Kosovu slične kao u regionu (VIDEO)

Kako je uvođenje stopostotnih taksi na proizvode iz Srbije uticalo na kosovsko tržište, da li su cene na Kosovu više ili niže u poređenju sa zemljama regiona i koji su njihovi izvozni aduti, za rubriku “Druga strana Kosova” portala Danas.rs govori Berat Rukići, predsednik Privredne komore Kosova.

Posetili smo Srpski kulturni centar u Prištini (VIDEO) 9

Posetili smo Srpski kulturni centar u Prištini (VIDEO)

Srpski kulturni centar (SKC) u Prištini osnovan je u februaru 2018. godine u nekadašnjem domu mitropolije koji se nalazi u okviru kompleksa crkve Svetog Nikole, kao administrativni centar sa ciljem očuvanja kulture i tradicije Srba u Prištini.

Šta je tajna dobre kafe u Prištini? (VIDEO) 10

Šta je tajna dobre kafe u Prištini? (VIDEO)

Priština važi za mesto u kome se sprema odlična kafa. Kako njeni stavnonici komentarišu, kvalitet prištinske kafe je prva stvar koju turisti koji dođu u posetu primete.

Kako izgleda noćni život u Prištini? (VIDEO) 11

Kako izgleda noćni život u Prištini? (VIDEO)

Ljudi koji vole da „partijaju“ a žele da posete Prištinu mogu da iskuse dobar provod, živu, elektro, rok, RnB scenu, da čuju sjajne svirke, probaju kraft piva i svrate u sjajne kafane – restorane na ukusnu klopu.

Spomenici u Prištini podignuti posle proglašenja nezavisnosti (VIDEO) 12

Spomenici u Prištini podignuti posle proglašenja nezavisnosti (VIDEO)

U godinama nakon proglašenja nezavisnosti, na najprometnijim tačkama u Prištini postavljena su obeležja kojima su kosovski zvaničnici želeli da izraze zahvalnost onima koji su svojim činjenjem doprineli osamostaljenju. Pored toga, na centralnim mestima u gradu postavljeni su spomenici koji ističu njihov albanski identitet. 

Kako se na Kosovu bore protiv mini-hidroelektrana? (VIDEO) 14

Kako se na Kosovu bore protiv mini-hidroelektrana? (VIDEO)

Grupu za odgovorno postupanje prema životnoj sredini (Environmentally Responsible Action group ERA) osnovali su 2003. godine mladi entuzijasti iz Peći, sa idejom da promovišu povećanje ekološke svesti i odgovornosti različitim aktivnostima na otvorenom kao i edukacijama za građane.

Zašto u Prištini protestuju zbog smrti Astrita Deharija? (VIDEO) 15

Zašto u Prištini protestuju zbog smrti Astrita Deharija? (VIDEO)

Politički aktivista kosovskog Samopredeljenja Astrit Dehari preminuo je pre godinu dana u zatvoru gde je bio kao osumnjičen za bacanje bombe na zgradu parlamenta. Godinu dana nakon njegove smrti ovaj slučaj je još uvek nerazjašnjen, a postoji nekoliko verzija šta se zapravo sa njim desilo.