Madžuni: Umetnici moraju da sruše granice (VIDEO) 1Foto: Privatna arhiva

Mi smo umetnici i mi moramo da srušimo te granice. Mi moramo da odlazimo da sviramo u Beograd, oni moraju da sviraju ovde.

Od kulture moramo da započnemo dobre odnose sa našim komšilukom. Hajde da zaboravimo šta se dogodilo ovde. Moramo da počnemo da sarađujemo u kulturi na mnogo načina – poručio je u razgovoru za rubriku portala Danas „Druga strana Kosova“ Nesim Madžuni, džez bubnjar i kompozitor iz Prištine.

Upitan kada je usled pandemije koronavirusa poslednji put imao svirku, Madžuni je odgovorio da je nastup imao pre šest meseci, te da je to bilo na koncertu koji je organizovao grad Priština. On je napomenuo da je to bio jedini nastup od kada je pandemija virusa pogodila Balkan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dnevni list Danas (@danas.rs)

Na pitanje da li među mladim muzičarima u Prištini ima onih koji su vole da sviraju džez, Madžuni je rekao da u Prištini to ide sporo, ali da se kreće u dobrom smeru od 2005. godine, kada je tamo organizovan džez festival, koji je upriličio jedan od tamošnjih najznačajnijih džez muzičara Ilir Bajri.

– Džez festival je počeo da dovodi neke nove bendove i muzičare iz svih krajeva sveta. Tako je scena od 2005. godine iznedrila mnoge mlade muzičare koji su počeli da se bave produkcijom i da sviraju džez. Tako da od 2005. godine do sada, imamo najmanje 15 do 20 džez albuma snimljenih na Kosovu. To znači da džez scena sporo napreduje, ali ima mnogo posla koji treba uraditi kako bi scena izgledala kao ona koju imate vi u Beogradu, ili ona u Skoplju, ili negde drugde širom Balkana – naveo je Madžuni.

Upitan da li je imao priliku da sarađuje sa muzičarima iz Srbije i da li je nastupao u Beogradu, on kaže da je u Beogradu svirao pre dve ili tri godine, ali da nikada nije svirao džez.

– Voleo bih da tamo sviram džez, da vidim kako to tamo prolazi. Znam mnogo muzičara, tamošnja džez scena je veoma dobra. Voleo bih da oni dođu ovde. Zvao sam ih, ali u to vreme ovde na Kosovu politička atmosfera nije bila baš dobra. Na neki način, oni su se plašili da dođu ovde. Ja bih ih definitivno pozvao i mogu da garantujem da će se ovde dobro provesti i da niko neće učiniti da se oni osećaju loše – rekao je Madžuni.

On se prisetio da kada je on trebao da dođe da svira u Beogradu, da su se neke njegove kolege i prijatelji pribojavali da odu tamo i sviraju, ali da je njegov stav bio „mi smo umetnici, mi moramo da srušimo te granice“.

Na pitanje koji bubnjari su bili njegovi uzori, Madžuni je odgovorio da ima mnogo onih na koje se ugledao, od rok bubnjara, preko džeza i panka. On je kazao da su bubnjari koji su imali uticaja na njegovo sviranje i karijeru Ringo Star, Džon Bonam, Ijan Pejs, ako i legendarni džez bubnjari poput Elvina Džonsa, Džoa Džonsa i Tonija Vilijamsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari