BeGeVege festival u Dorćol Platzu 17. i 18. novembra 1

Funkcioniše po principu Zero waste i poziva ljude da menjaju navike na bolje, žive zdravije i svesnije sa manje otpada – kazala je Anđela Stošić, koordinatorka festivala iz Udruženja Sloboda za životinje, prilikom najave četvrtog po redu BeGeVege festival koji će biti održan 17. i 18. novembra od 10 do 22 časa, u Dorćol Platuzu.

Ona je objasnila da je BeGeVege festival nastao pre četiri godine kao inicijative grupe ljudi iz Udruženja Sloboda za životinje koji su osetili potrebu kako kaže “prošire priču o mogućnosti da živimo život u kojem ni jedno biće ne mora da strada da bismo mi imali zdrav i ispunjen život, i da bismo uživali u ukusnoj hrani”.

– Naš cilj je da podstaknemo ljude da se menjaju na bolje, jer ako menjamo sebe – menjamo svet. Ove godine posebnu pažnju posvećujemo zero waste-u i načinima na koji možemo da smanjimo zagađenje, jer volimo našu planetu Zemlju i želimo da bude čista, istakla je Stošić i dodala da BeGeVege nije samo festival, već prozor u svet zdravijih, pametnijih, osećajnijih i svesnijih odluka i navika.

Sagovornica je rekla da će posetioci festivala moći da probaju zdravu biljnu hranu burgere, vege ćevape, sirove torte, kolače, pite i druge poslastice. Prema njenim rečima preko 40 izlagača sa preko 50 proizvoda naćiće se za vikend u Dorćol Platzu, gde će svoje proizvode ponuditi prisutnima na degustaciju. Pored hrane, posetioci će moći da se upoznaju i sa ponudom prirodne kozmetike koja nije testirana na životinjama, nauče osnove prelaska na veganstvo, edukuju se o ekologiji i smanje uticaj na zagađenje planete promenom ishrane, reciklažom i urbanim baštovanstvom. Ona je najavila i predavanja koja će držati neka od svetski poznatih imena iz oblasti zaštitarstva.

– David Pedersen, menadžer kampanje svetske organizacije za svest o ishrani ProVeg će pričati o Mesu i Kulturi -Identifikacija muževnosti sa mesom, zatim Margareta Vesna Radomirović koja će pričati o lakoći prelaska na sirovu ishranu. Mislav Skrepnik poznati fitness trener iz Zagreba će razbiti predrasude o veganstvu i proteinima, mlada Vida Medić, naša najbolja triatlonka koja je osvojila medalju i na svetskom prvenstvu, će posetiocima predstaviti benefite biljne ishrane za profesionalne sportiste, naglasila je Stošić i dodala da će onima koji žele da smanje zagađenje na planeti posebno interesantna biti predavanja Milje Vuković o zero waste-u, kao i radionica o DIY zero waste kozmetici.

Najavila je i predavanja poznatog sociologa Vedrana Romca, koji će predstaviti položaj životinja u svesti zajednice. O sličnoj temi će govoriti i Milja Krivokuća, iz grupe za Zaštitu od nasilja i diskriminacije: S one strane antropocentrizma i speciesizma. Matija Bilješković, nutricionista, će dati uvod u prelazak na biljnu ishranu. Posetioci će na predavanjima moći da saznaju i kako da čitaju deklaracije, koji su aditivi neutralni, a koju su štetni po naše zdravlje.

Sagovornica je pozvala sve posetioce da donesu obuću, odeću i preparate za ličnu higijenu koji će biti donirani deci u Svratištu, ali i sve što imaju za reciklažu od električnih uređaja, baterija i sijalica , što se smatra opasnim otpadom, kao i čepove za akciju Čep za hendikep. Saopštila je i to da će se u dečijem kutku održati radionice „Oslikaj ceger, sačuvaj planetu“, „Donesi, recikliraj i napravi“ i „Eksperimentalna radionica malih radoznalaca“.

– Prvog dana festivala u 18h će biti otvaranje izložbe umetnice Zombijane Bones, a drugog dana će se prodavati radovi i sav prilog će biti doniran azilima za napuštene životinje. Oba dana će festival u 10h započeti yogom i tai chi-em, dok će u 20h biti projekcije dokumentarih filmova o zdravlju i ekologiji. Nakon projekcija će biti druženje u koncept store-u Jevremova 25 – kazala je Stošić i pozvala sve zainteresovane da posete festival.