Femi Kuti Foto: Wikipedia/ Henryk Kotowski

Kuti, koga zovu „prinom afrobita“, sin je Fele Kutija, a ponovo će nastupiti u Beogradu, a tom koncertnom spektaklu učestvovaće 70 muzičara.

Koncert počinje u 20 časova na Kalemegdanu, Donji grad, ulaz će biti besplatan.

„Nikada neću biti Fela Kuti, ali mogu da budem Femi Kuti“, odlučio je davno čuveni nigerijski muzičar željan da se izbori za mesto na svetskoj muzičkoj sceni, pritom negujući bogato nasleđe svog legendarnog oca.

Fela Kuti je bio pionir afrobita, svetski popularan muzičar, ali i neustrašivi glasnogovornik svog naroda i žestoki kritičar nigerijske vlade.

Sahrani Fele Kutija prisustvovalo je milion ljudije sahrani Fele Kutija, jednako voljenog zbog svoje muzike kao i zbog svojih stavova. Breme tolike popularnosti nije lako nositi, a još teže je bilo njegovom najstarijem sinu kada je odlučio da krene očevim stopama.

Kuti se okreće univerzalnoj poruci mira- „Svi smo mi jedno i živimo na jednoj planeti, i moramo to da shvatimo pod hitno pre nego što je zauvek uništimo.“ A budući da iver ne pada daleko od klade, slavno ime porodice Kuti nastaviće da predstavlja i Omorinmade Anikulapo, Femijev sin koji mu se pridružio na poslednjem albumu.

Na beogradskom koncertu Femi će predstaviti novi album „Jedan narod, jedan svet“ („One people, One world““ i izvesti najveće hitove svoje višedecenijske karijere u pratnji Makedonske filharmonije.

Aranžmane za simfonijski orkestar napisao je Džijan Emin koji će ujedno biti i dirigent na ovom koncertu. Ovaj grandiozni projekat premijerno je izveden u Skoplju u junu ove godine. Kao predgrupa će nastupiti beogradski sastav Igor Vince & His Drum, Brass And Keys.