Foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Predstavnica Izraela osvojila je ujedno i najviše glasova publike iz 43 zemlje što joj je donelo pobedu, pošto je nakon glasova stručnih žirija bila treća.

Drugo mesto u ukupnom plasmanu pripalo je Kipru, a treće Austriji. Na poslednjem mestu našla se zemlja domaćin – Portugal.

Glasanje na Evroviziji osmišljeno je tako što 50 odsto poena ide od stručnih žirija, a drugih 50 odsto od glasova publike. Najmanje glasova publike otišlo je ove godine Australiji, a posle Izraela publika je najviše poverenja dala Kipru i Italiji.

Prema glasovima žirija, prvo mesto je osvojio predstavnik Austrije, drugo Švedska, treće Izrael, dok je Srbija sa 38 poena zauzela 21. poziciju od 26 zemalja učesnica u finalu, a Ukrajina se našla na dnu liste.

Srbija sa pesmom „Nova deca“ Sanje Ilića i Balkanike je od glasova žirija dobila poene od šest zemalja – Crne Gore 12, Azerbejdžana 10, Makedonije osam, San Marina i Albanije po tri, Grčke dva. Od Hrvatske i Slovenije predstavnici Srbije nisu dobili nijedan poen, kao ni od Rusije.

Međutim, nakon glasanja publike, Srbija je dobila mnogo više poena, odnosno 79, što je pozicioniralo na kraju na 19. mesto.

Žiri iz Srbije najviše poena – 12 dao je Švedskoj, 10 Nemačkoj, a osam Italiji. U žiriji su bili Radivoje Radivojević, Dejan Cukić, Tijana Milošević, Bojana Stamenov i Branislav Krstić „Garavi sokak“.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.