Ko su favoriti za pobednika Evrovizije na kladionicama? 1Dankan Lorens - Holandija; Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Aktuelni favorit takmičenja je Dankan Lorens iz Holandije i njegova pesma „Arkada“, a ukoliko se ostvare predviđanja kladionica, ovo bi bila peta pobeda Holandije, koja je poslednji put pobedila 1975. godine.

Na drugom i trećem mestu za sad se nalaze Australija i Švedska, odnosno Kejt Miler Hajdke sa pesmom “Bez gravitacije” i Džon Lundvik sa pesmom “Kasno za ljubav”.

Srbija se kotira bolje od predstavnika ostalih država članica nekadašnje Jugoslavije jer prema kvotama većine kladionica na listi 26 takmičarskih zemalja Srbija drži 15. mesto po mogućnosti da pobedi na Eurosongu, dok se Severna Makedonija nalazi na 17. mestu, a Slovenija na 21. poziciji.

Među zemljama u regionu mesto u finalu izborila je i Albanija, koja se kotira na 24. mestu od 26 takmičarskih zemalja.

Crna Gora, odnosno grupa D mol sa pesmom “U raju”, kao i predstavnik Hrvatske, Roko Blažević sa pesmom “San”, nisu prošli dalje.

U drugoj polufinalnoj večeri, svoj plasman obezbedili su predstavnici Severne Makedonije, Holandije, Albanije, Švedske, Rusije, Azerbejdžana, Danske, Norveške, Švajcarske i Malte.

Iz prve polufinalne večeri će im se u subotu pridružiti Srbija, Grčka, Belorusija, Kipar, Estonija, Češka, Australija, Island, San Marino i Slovenija.

Pored pomenutih zemalja koje su svoje učešće obezbedili takmičenjem, direktan prolaz u takmičenje imaju Velika Britanija, Italija, Španija, Nemačka, Francuska i domaćin Izrael.

Finale će biti održano večeras u „Expo“ hali u Tel Avivu, a na njemu će u revijalnom delu nastupiti pop zvezda Madona, koja će tom prilikom otpevati dve pesme, što je potvrđeno nakon višenedeljnih pregovora.

Ove godine Bugarska i Ukrajina neće učestvovati na takmičenju – Bugarska iz finansijskih razloga, dok ukrajinski pobednik nije hteo da potpiše ugovor, a njihov drugi i treći izbor je odbio da ide u Tel Aviv.

Raspored prvih 13 takmičarskih pozicija, prema preseku stanja više svetskih kladionica izgleda ovako:

1. Holandija
2. Australija
3. Švedska
4. Švajcarska
5. Azerbajdžan
6. Italija
7. Rusija
8. Island
9. Francuska
10. Norveška
11. Makedonija
12. Srbija
13. Slovenija