U jednom periodu koncerti estradnih zvezda, među kojima i naših najpopularnijih Miroslava Ilića i Svetlane Cece Ražnatović, doprineli su komercijalizaciji i povećanju broja domaćih gostiju, ali i udaljavanju pravih ljubitelja trube od Guče. To su nam mnogi zamerili i zato smo „Sabor“ vratili njegovom određujućem faktoru – trubi – kaže za „Danas“ Slobodan Jolović, predsednik Saborskog odbora, objašnjavajući zbog čega su odlučili da ove godine izostanu koncerti estradnih zvezda.

* Još jedna od novina koja kazuje da se Guča vraća svojim korenima jeste povratak šatri u crkvenu portu. Kakvu reakciju očekujete od iskusnih saboraša koji će, kao nekad, imati priliku da jedu svadbarski kupus u crkvenoj porti?

– Crkvena porta bila je oduvek „duša“ ove manifestacije. Mesto gde su, pod šatrama, domaći i starni gosti, ali i naši sugrađani iz okruženja, sa svojim porodicama i prijateljima dolazili kao na hodočašće. Ko nije odsedeo u Porti, počastio se dobrim jagnjećim i prasećim pečenjem, probao hajdučki ćevap, pojeo porciju kupusa, proje, dragačevskog sira i kajmaka i popio hladno pivo ili špricer, kao i da nije bio u Guči u vreme „Sabora“. Naravno, u Porti, pod sedam šatri, sviraće i naši najbolji trubači. Uveren sam da će Crkvena porta biti mesto ponovnog okupljanja saboraša, sve sa jednim ciljem: da se očuva tradicija, „Saboru“ povrati stari sjaj, a ugostiteljima pruži šansa da se pokažu i zarade. Cene će, svakako, biti prihvatljive jer smo, radi toga, išli sa nižim zakupom mesta.

* Prethodne godine jedna od novina u takmičarskom delu Sabora bila je takmičenje majstora trube. Kakve novitete posetioci mogu očekivati ove godine?

– Pored tradicionalnih programskih sadržaja „Sabora u Guči“, ove godine smo duplirali broj predtakmičarskih centara, uveli mnoge novine u takmičarskom delu, tako da se značajno povećala konkurencija za dolazak u Guču naših najboljih trubača. Koncerte estradnih zvezda, u delu posebnih programskih sadržaja, zamenili smo trubačkim. Tu su Dejan Petrović i „Big Band“, Dejan Lazarević, Boban Marković, Goran Bregović i „Bijelo dugme“, ali i koncerti pobednika prethodnog „Sabora“, među kojima i šampiona Guče Ekrema Mamutovića, pobednika na takmičenju majstora trube.

* Ove godine ulaz u Guču, parking kao i svi programski sadržaji biće potpuno besplatni. Da li smatrate da će to privući više posetioca na festival trube?

– Odrekli smo se značajnih prihoda od parkinga i ulaznica na koncerte. Sve će biti besplatno. To smo učinili kako bi smo izašli u susret našim saborašima. Posebno dragačevcima i gostima iz Centralne i Zapadne Srbije. Novac koji bi potrošili na parking i ulaznice mogu da uštede, kupe neki suvenir ili potroše pod šatrom. Ali i daju trubačima. Jednom se živi. Svi u Guču. Uveren sam da će se zbog vraćanja „Sabora“ trubačima i besplatnog parkinga i ulaza povećati i broj gostiju.

* Da li je završena izgradnja Doma trubača? Koliko je ona trajala i koliki je njegov kapacitet?

– Izgradnja „Doma trubača“ završena je. Trajala je godinu dana. To smo planirali godinama unazad da uradimo ali nije bilo sredstava. Zahvaljujući razumevanju ministra Rasima LJajića i finansijskoj pomoći njegovog ministarstva, trubači su dobili „krov nad glavom“, sa 27 soba, 162 ležaja, salom i ostalim pratećim sadržajem. I još pet soba i deset ležajeva u postojećem objektu, sa kuhinjom i restoranom. Postoje još neka ulaganja u opremanje i otklanjane nekih sitnih nedostataka u delu PP zaštite, kao i u saborsku i sportsku infrastrukturu kako bi se izgrađeni smeštajni kapaciteti stavili u funkciju i van „Sabora“, posebno za potrebe sporta i rekreacije. Raspoloženje je ministarstva da uloži sredstva ali potreban je i kapacitet (ne)odgovornih iz lokalne vlasti da to prepoznaju.

* Da li je Guča, u smislu putne i ostale infrastrukture, potpuno spremna da i ove godine dočeka stotine hiljada saboraša iz zemlje i inostranstva?

– Jeste. Ona nije ono što je bila 2010, ali sama Guča je lepo i uređeno mesto. Podizanje nivoa saobraćajne infrastrukture i komunalnih usluga stalni je posao nadležnih državnih i lokalnih institucija i njihovih javnih preduzeća. Svi očekujemo izgradnju deonice puta „K-11“ od Preljine do Požege i stavljanje u funkciju civilnog saobraćaja aerodroma u Lađevcima, kao i rekonstrukciju i izgradnju prilaznih puteva Guči. To će tek tada Guču učiniti nezaobilaznim mestom na turističkoj karti Srbije, posebno u vreme „Sabora“. Cenimo i želimo što više stranih gostiju ali se isto tako radujemo da građani naše i susednih opština i gradova ovaj „Sabor“ dožive kao svoj. Pozivam ih da učestvuju u njemu svojim prisustvom i uživaju.

* Ko će ove godine otvoriti Sabor trubača?

– Sabor će otvoriti potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim LJajić. On je poslednjih nekoliko godina dao značajan doprinos u izgradnji „Doma trubača“, ali i podršku u promociji ove manifestacije. Očekujemo da nastavimo saradnju i realizujemo dogovorene projekte. Na taj način ćemo nadomestiti i smanjene prihode od parking i ulaznica iz kojih smo finansirali izgradnju i održavanje saborske infrastrukture. Država je stala iza nas. To je važno.

* Posle toliko godina i uloženog truda u organizaciji Sabora, šta vama predstavlja festival u Guči?

– Svi smo mi prolazni. „Sabor“ ostaje narodu. Postoje dobri i loši ljudi. To je tako u životu. Želeo sam institucijalno da okupim sve one koji imaju određena iskustva i zasluge za njegovu organizaciju u prošlosti ali i nove mlade snage radi kontinuiteta. To ne ide lako zbog različitosti, pojedinačnih i političkih interesa. Bez obzira na one koji osporavaju sve i svakoga osim sebe, postoje i ljudi koji poštuju ono što sam sa svojim saradnicima za Guču i „Sabor“ uradio. Meni je najvažnije da svakome mogu da pogledam u oči. Neka se prisete kako je Guča izgledala nekad a kako izgleda sad, te kako će tek izgledati kad shvate da samo zajednički rad, međusobno uvažavanje i poštovanje mogu dati rezultat. „Sabor“ je bio, jeste i biće deo mene kao i mnogih građana ove varoši.

MIROLJUB ALEKSIĆ: Veliko priznanje za mene

Domaćin ovogodišnjeg „57. Sabora trubača“ u Guči je Miroljub Aleksić, vlasnik „Pionira“ iz Subotice i firme „Alfa plam“ iz Vranja, to je pre desetak dana odlučio Saborski odbor.

– Sigurno da je biti domaćin manifestacije kakva je Guča veliko priznanje. Ovo je drugi put u istoriji da neki poslovni čovek bude izabran za domaćina. Uvek su to bili političari – kaže za „Danas“ Miroljub Aleksić.

Jedini privrednik koji je pre Aleksića imao tu čast da bude biran za domaćina jeste vlasnik „Auto Čačka“ Milenko Kostić, koji je to bio na festivalu 2011. godine.

„Pionir“ i „Alfa“, međutim, neće prvi put biti na festivalu u Guči, jer su prethodnih deset godina ove kompanije bile sponzori, uglavnom, pratećih programa „Sabora trubača“ u Guči, među kojima su i koncerti Gorana Bregovića, Miroslava Ilića, Dejana Petrović i Bobana Markovića. Aleksić je, inače, pre dve godine kao predsednik i vlasnik „Alco grupe“ dobio priznanje „Najevropljanin 2015“, za doprinos u oblasti privrednog razvoja. LJ. B.

57. Sabor trubača u Guči od 9. do 13. avgusta 2017.

PROGRAM

SREDA, 9. avgust

* KULTURNO-UMETNIČKI program, Centar za kulturu (CzK) od 20 sati;

* KONCERT: Marko Gligorijević, prva truba publike na 56. saboru, Pozornica na stadionu od 21 sat;

 ČETVRTAK, 10. avgust

* SABOR se otvara kod Spomenika trubaču u 11 sati;

* PRESS konferencija u zgradi Sreskog načelstva u 11.30;

* IZLOŽBA u Muzeju trube (MT), otvaranje u 12;

* SABORSKI sajam turizma u dvorištu MT, otvaranje u 12.30;

* SAJAM knjiga u dvorištu MT, otvaranje u 13;

* KNJIGE i publikacije o Saboru, prezentacija u sali CzK u 13.30;

* PRIVREDNA izložba u Sportskom centru u 14;

* SASTANAK sa kapelnicima mladih orkestara u CzK u 15;

* KULTURNO-UMETNIČKI program, CzK od 16;

* TAKMIČENJE mladih trubačkih orkestara na pozornici CzK od 17;

* KONCERT: Orkestar Janković & Diković (nagrada za najtradicionalnije sviranje na 56. festivalu) od 19;

* MAJSTOR TRUBE na Pozornici na stadionu od 21 sat: Dejan Petrović & Big band;

* MAJSTOR TRUBE na Pozornici na stadionu od 23 sata: Dejan Lazarević;

 PETAK, 11. avgust

* TRUBAČKA budilica ulicama u 7 sati;

* PRESS konferencija u zgradi Sreskog načelstva u 11.30;

* NARODNI višeboj u Sportskom centru u 13;

* SASTANAK sa kapelnicima seniorskih orkestara u CzK u 14;

* KULTURNO-UMETNIČKI program, CzK od 15;

* DEFILE učesnika programa ulicama Guče od 17;

* GENERALNA proba finalnog takmičenja ispred CzK u 19;

* KONCERT: Saša Krstić, najbolji trubač 56. sabora na Pozornici na stadionu od 20 sati;

* MAJSTOR TRUBE na Pozornici na stadionu od 21 sat: Boban Marković;

* PONOĆNI KONCERT: Finalisti 57. Sabora od 23;

SUBOTA, 12. avgust

* TRUBAČKA budilica ulicama Guče u 7 sati;

* PRESS konferencija u zgradi Sreskog načelstva u 11.30;

* DEFILE takmičara i učesnika u programu i improvizacija stare dragačevske svadbe ulicama Guče od 13;

* KULTURNO-UMETNIČKI program na pozornici CzK u 14;

* TAKMIČENJE zdravičara i izbor najlepše narodne nošnje na pozornici CzK u 15.30;

* PROGRAM gostiju iz inostranstva na pozornici CzK u 17;

* KONCERT: Ekrem Mamutović – šampion Guče za 2016, Pozornica na stadionu u 19;

* FINALNO takmičenje seniorskih orkestara na Pozornici na stadionu od 20;

* KONCERT pobednika 57. Sabora na Pozornici na stadionu od 23;

NEDELJA, 13. avgust

* SASTANAK sa kapelnicima seniorskih orkestara u zgradi Seoskog načelstva u 14;

* KONCERT: Bojan Ristić – najbolji orkestar na 56. saboru, Pozornica na stadionu u 17;

* TAKMIČENJE majstora trube, Pozornica na stadionu od 18;

* KONCERT: Goran Bregović & Bijelo dugme, Pozornica na stadionu od 20 sati.

POSETA

Prvi sabor, 14. oktobra 1961, oko 10.000 posetilaca;

Drugi sabor, od 15. do 17. septembra 1962, oko 12.000;

Treći sabor, od 7. do 10. septembra 1963, oko 13.000;

Četvrti sabor, od 12. do 13. septembra 1964, oko 15.000;

Peti sabor, do 4. do 5. septembra 1965, oko 15.000;

Šesti sabor, od 17. do 18. avgusta 1966, oko 15.000;

Sedmi sabor, od 2. do 5. septembra 1967, oko 17.000;

Osmi sabor, od 31. avgusta do 1. septembra 1968, oko 17.000;

Deveti sabor, od 30. do 31. avgusta 1969, oko 19.000;

Deseti sabor, od 30. avgusta do 6. septembra 1970, oko 30.000;

Jedanaesti sabor, od 2. do 5. septembra 1971, oko oko 25.000;

Dvanaesti sabor, od 1. do 3. septembra 1972, oko 22.000;

Trinaesti sabor, od 31. avgusta do 2. septembra 1973, oko 20.000;

Četrnaesti sabor, od 30. avgusta do 1. septembra 1974, oko 23.000;

Petnaesti sabor, od 29. do 30. avgusta 1975, oko 25.000;

Šesnaesti sabor, od 27. do 29. avgusta 1976, oko 45.000;

Sedamnaesti sabor, od 26. do 29. avgusta 1977, oko 56.000;

Osamnaesti sabor, od 1. do 3. septembra 1978, oko 60.000;

Devetnaesti sabor, od 24. do 26. avgusta 1979, oko 80.000;

Dvadeseti sabor, od 29. do 31. avgusta 1980, oko 100.000;

Dvadeset prvi sabor, od 28. do 30. avgusta 1981, oko 100.000;

Dvadeset drugi sabor, od 27. do 29. avgusta 1982, oko 95.000;

Dvadeset treći sabor, od 26. do 28. avgusta 1983, oko 100.000;

Dvadeset četvrti sabor, od 24. do 26. avgusta 1984, oko 97.000;

Dvadeset peti sabor, od 23. do 25. avgusta 1985, oko 105.000;

Dvadeset šesti sabor, od 22. do 24. avgusta 1986, oko 101.000;

Dvadeset sedmi sabor, od 21. do 23. avgusta 1987, oko 98.000;

Dvadeset osmi sabor, od 26. do 28. avgusta 1988, oko 108.000;

Dvadeset deveti sabor, od 25. do 27. avgusta 1989, oko 100.000;

Trideseti sabor, od 24. do 26. avgusta 1990, oko 110.000;

Trideset prvi sabor, od 23. do 25. avgusta 1991, oko 95.000;

Trideset drugi sabor, od 21. do 23. avgusta 1992, oko 95.000;

Trideset treći sabor, od 20. do 22. avgusta 1993, oko 90.000;

Trideset četvrti sabor, od 26. do 28. avgusta 1994, oko 93.000;

Trideset peti sabor, do 25. do 27. avgusta 1995, oko 160.000;

Trideset šesti sabor, od 23. do 25. avgusta 1996, oko 120.000;

Trideset sedmi sabor, do 22. do 24. avgusta 1997, oko 130.000;

Trideset osmi sabor, od 21. do 23. avgusta 1998, oko 170.000;

Trideset deveti sabor, od 20. do 22. avgusta 1999, oko 190.000;

Četrdeseti sabor, od 24. do 27. avgusta 2000, oko 400.000;

Četrdeset prvi sabor, od 23. do 26. avgusta 2001, oko 200.000;

Četrdeset drugi sabor, od 8. do 11. avgusta 2002, oko 200.000;

Četrdeset treći sabor, od 7. do 10. avgusta 2003, oko 250.000;

Četrdeset četvrti sabor, od 5. do 8. avgusta 2004, oko 300.000;

Četrdeset peti sabor, od 1. do 7. avgusta 2005, oko 400.000;

Četrdeset šesti sabor, od 30. jula do 3. avgusta 2006, oko 500.000;

Četrdeset sedmi sabor, od 5. do 9. avgusta 2007, oko 500.000;

Četrdeset osmi sabor, od 6. do 10. avgusta 2008, oko 500.000;

Četrdeset deveti sabor, od 5. do 9. avgusta 2009, oko 600.000;

Pedeseti sabor, od 13. do 22. avgusta 2010, oko 800.000 posetilaca;

Pedeset prvi sabor, od 8. do 14. avgusta 2011, oko 700.000;

Pedeset drugi sabor, od 6. do 12. avgusta 2012, oko 500.000;

Pedeset treći sabor, od 5. do 11. avgusta 2013, oko 450.000;

Pedeset četvrti sabor, od 6. do 10. avgusta 2014, oko 450.000;

Pedeset peti sabor, od 3. do 9. avgusta 2015, oko 400.000;

Pedeset šesti sabor, od 10. do 14. avgusta 2016, oko 300.000 posetilaca.