Udruženje građana: Festival 'No Sleep' za mnoge u Beogradu nije dobra vest 1Foto: Plakat promo

Oranizatori su danas najavili „No Sleep“ kao EXIT-ov festival, koji je prošle godine posetilo preko 25.000 ljudi tokom tri noći na 12 mesta. „Glavni stejdž“ ove godine biće u Luci Beograd.

Međutim, dva beogradska udruženja građana su u zajedničkom saopštenju ukazala da „javnost treba da zna da se sve festivalske lokacije nalaze ili u gusto naseljenim stambenim zonama, ili na samoj granici sa stambenom zonom, u objektima koji nisu privedeni nameni za koju se koriste, tj. nemaju dodatnu zvučnu izolaciju“.

„U gradu u kojem dve trećine svih prijava komunalnim službama čine prijave smetanja bukom iz noćnih klubova“, u gradu protiv čije uprave je „pokrenut sudski postupak po tužbi građana zbog buke, u kojem sva zvanična merenja pokazuju prekoračenja dozvoljenih vrednosti koja se vezuju i za rad noćnih klubova, održavanje festivala s naslovom ‘No Sleep’ (Nema spavanja) za mnoge građane Beograda nije dobra vest“, piše u saopštenju.

Udruženja „Beograđani protiv noćne buke“ i „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“ upozoravaju da je „ovogodišnji festival test odgovornosti i profesionalnosti i za organizatore i za relevantne gradske službe“.

„Pozivamo i jedne i druge da sva dešavanja u okviru Festivala organizuju strogo u skladu s propisima i uz uvažavanje prava građana na zdravlje, zdravu životnu sredinu, nesmetano stanovanje i odmor“, piše na kraju saopštenja.