Stop za antivaksera Džona Stoktona 1EPA/CJ GUNTHER

Nekada čuvenom košarkašu Jute Džez zabranjen ulazak na njegov Gonzaga koledž zbog tvrdnji da su vakcine protiv korona virusa ubile mnoge sportiste.

Objavljujući današnju vest o otkazivanju karte slavnom plejmejkeru za mečeve škole koju je proslavio i u kojoj mu je dres podignut iznad terena u dvorani, američki mediji podsetili su da Stokton smatra besmislenim nošenjem zaštitinih maski, a citirana je i njegova ranija izjava o vezi između smrtnosti sportista i, prema stavu medicine, najefikasnijeg „oružja“ u borbi sa pandemijom kovida 19.

„Mislim da je do sada 150, ili bar više od 100 profesionalnih sportista preminulo na vrhuncu svog života, a bili su vakcinisani. Preminuli su na terenu“, rekao je 59-godišnji penzionisani sportista, pozivajući se na antivakserske teorije o sve učestalijim srčanim udarima na terenu.

Njegov koledž, sa kojeg je otišao u NBA 1984. godine, objavio je saopštenje o ovom slučaju, odbijajući čak i da mu pomene ime.

„Nećemo da navodimo određene akcije koje smo preduzeli protiv određenog pojedinca. Sprovodimo preventivne mere protiv korone veoma ozbiljno i nastavićemo da procenjujemo kako da najbolje moguće smanjimo rizik od širenja korone odgovarajućim merama“, saopštila je Gonzaga, jasno aludirajući na prvotimca Jute od 1984. do 2003. godine.

Tokom svake od njegovih 19 profesionalnih sezona je ovaj klub odlazio u plej-of, a 1997. i 1998. stizao i do finala, gde je oba puta poražen od Čikago bulsa.

Stokton je 10 puta bio akter NBA Ol-star meča, u košarkašku Kuću slavnih uveden je 2009. za individualan učinak u karijeri, a 2010. kao član američke reprezentacije iz 1992. godione. Smatra se jednim od najboljih organizatora igre u istoriji najjače lige na svetu, a posebno se ponosi zlatnim olimpijskim medaljama iz 1992. i 1996. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari