ABA ligaši nisu vanzemaljci 1Foto: ABA 2

Posle grupne faze košarkaške Superlige Srbije „vest dana“ bila bi da se drugu godinu zaredom u finalu sigurno neće sastati dva najpopularnija kluba: ukoliko prođu Vršac, odnosno Megu, Crvena zvezda i Partizan sastaće se već u polufinalu. Favoriti u drugom delu kostura, FMP i Borac, projektovani su kao drugi polufinalni par.

Ovakav format nacionalnog šampionata izazvao je različite komentare u košarkaškom svetu, domaća liga izgubila je u međuvremenu i poslednju referencu ka spolja. Plasman u KLS takmičenju više ne određuje ni učesnike ABA lige, preostao je samo uticaj na vize za ABA2. Regionalni ligaši su ipak pokazali supremaciju i ove sezone iako su izgubili zbirno čak osam utakmica, kao iznenađenje se može smatrati da su crveno-beli kao aktuelni šampioni čak dva puta poraženi, dok je Mega u ovo takmičenje ušla spuštenijeg durbina i sa idejom da da šansu baš mladim igračima. FMP je iznenadio favorizovani Partizan, ekipa iz Železnika pred Superligu ostala je bez dva bitna igrača (Čović, Radanov) koji su prešli u Zvezdu, ali je igrala vrlo zrelo i u direktnim dvobojima sa crno-belima izašla kao pobednik. Odžo i Nenadić bile su prve violine, ali se igralo timski, može se reći da je FMP ekipa koja je Ligu odigrala sa najmanje oscilacija.

Partizan se pokazao kao žrtva „sistema“: crno-beli su taman u finišu ABA lige dostigli formu i pronašli igru, da bi ih pauza od skoro mesec i po dana potpuno vratila u „predsezonu“. Stigla su pojačanja, ali Si i Brajma su pokazali da a njihov pravi doprinos treba vremena, a u ubrzanom ritmu njega nije bilo dovoljno. Iz tabora crno-belih, odakle se od početka nije skrivalo da je cilj osvajanje trofeja, ostaje se pri ambicijama uz svest da se sve mora uraditi na teži način. Na putu do finala ih čekaju dva ABA ligaša, rasterećena Mega i Crvena zvezda koja je i dalje, bez obzira na krizu kroz koju prolazi, najveći favorit za titulu. Dinamik i Vršac, još dva učesnika plej-ofa iz grupe B, odigrali su i postigli taman toliko koliko se od njih očekivalo, što se može reći i za Metalac i Vojvodinu koji su sezonu završili sa po dve pobede i osam poraza.

Najprijatnije „iznenađenje“ je čačanski Borac, navodnici su tu jer ta ekipa ima kvalitet za sam vrh srpske košarke i iza sebe dobru sezonu u kojoj su ih povrede ključnih igrača i višak nervoze koštale plasmana u prvu ABA ligu. Bili su Čačani blizu osvajanja prvog mesta u grupi A, pobedili su na svom parketu Crvenu zvezdu, ali su i neočekivano izgubili od Zlatibora. Biće svima neugodan rival, nije nemoguće da se nađu i u finalu plej-ofa. S druge strane, neprijatno „iznenađenje“ je Crvena zvezda, što je takođe navodno iz najmanje dva razloga: najpre, crveno-beli su završili kao prvi u grupi i obezbedili prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa, što se ne može smatrati neuspehom, a zatim, doživeli su dva poraza, jednom presrećno pobedili, a više puta se baš mučili, pad forme i fokusa posle neuspeha u finalu ABA lige, sasvim je očekivan. U međuvremenu došlo je do zamene trenera, osim oteranih Bjelice i Enisa, zadržan je evroligaški roster uz stare novajlije Čovića i Radanova, od kojih ovaj drugi premalo igra. U ovoj ligi crveno-beli su svakako favoriti ma sa kim se sastajali na dve ili tri pobede, ali će to morati da nacrtaju i na parketu.

Mega je nastavila da u odnosu na marketinšku i finansijsku, formira i takmičarsku politiku. Tim je u odnosu na ABA dodatno podmlađen, brz i borben, ali bez šanse za više domete. Zlatibor je svakako osveženje, hrabri da se posle gašenja nekih ranijih pojavljuju novi košarkaški centri. „Tragičar“ sezone je svakako Tamiš, tek na kraju se videlo koliko ih je koštala ona početnička greška u utakmici sa Zvezdom koju su „imali“ dobijenom. Odigrali su protiv šampiona odlično i u Beogradu, i sigurno u podvlačenju crte neće biti posebno nezadovoljni. Za zemunsku Mladost je veliki uspeh i što je probala kako to izgleda u nacionalnoj košarkaškoj eliti, odavno je taj klub poznat po dobrom radu sa mlađim kategorijama.

Plej-of počinje u ponedeljak

U četvrtfinalu plej-ofa koje se igra na dve dobijene utakmice sastaju se:

Crvena zvezda – Vršac (21. i 23, 25. maj)

Partizan – Mega Bemaks (22. i 24, 26. maj)

——————————————————-

Borac – Dinamik (21. i 23, 25. maj)

FMP – Zlatibor (22. i 24, 26. maj)

Polufinale se takođe igra na dve dobijene utakmice po sistemu 1-1-1, a finalna serija će trajati dok neke ekipa ne dođe do tri pobede, po sistemu 1-1-1-1-1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari