Ajaks i Dinamo u minusu pred revanš 1Foto: EPA-EFE/MIGUEL ANGEL MOLINA

Ostvario je Dinamo istoriski rezultat eliminacijom Totenhema u osmini finala Lige Evrope, međutim pohod ka polufinalu biće mu neuporedivo teži posle večerašnjeg poraza u Zagrebu od Viljareala (0:1).

Arsenal se pošteno namučio sa Slavijom iz Praga koja je golom Holesa u 94. minutu napravila sjajnu uvertiru za revanš četvrtfinala, pošto je remijem u Londonu (1:1) stekla prednost personifikovanu golom u gostima.

Mančester junajted  je sa rutinskih 2:0 u Granadi, izvesno, došao do kapitalne prednosti.

Ajaks je na poluvremenu vodio, ali je Roma napravila preokret za konačnih 1:2 u Amsterdamu.

Veoma sadržajno prvo poluvreme viđeno je na Maksimiru; domaćinu je i poništen gol Mislava Oršića, dok je Viljareal do, ispostaviće se, kapitalnog gola došao iz penala. Nesmotreno je reagovao štoper Dinama Teofil-Katrin, njegov potez rukom okarakterisan je težine za najstrožu kaznu, koju je rutinski u pogodak pretvorio Đerard Moreno, najbolji strelac Viljareala ove sezone, kome je meč na Maksimiru bio peti uzastopni na kojem je postigao makar jedan pogodak.

Do kraja utakmice Dinamo je imao još samo jednu solidnu šansu preko desnog beka, Ristovskog, ali su gosti manirski sačuvali minimalnu prednost vrednu šeste vezane pobede u svim takmičenjima. Slavija iz Praga je na delu u Londonu pokazala razloge zbog kojih je prethodno izbacila Rendžers.

Arsenal je, generalno, imao više prilika, delovao je konkretnije i bolje; uostalom, u 88. minutu poveo je golom Pepea, međutim gosti su i u prestonici Engleske dokazali da su vrlo kompaktna i uporna ekipa. Igrao se četvrti minut nadoknade kada je štoper gostiju, Tomas Holes u skoku nadvisio sve čuvare u petercu i udarcem glavom najavio spektakl za sedam dana u Pragu.   

Za Granadu je četvrtfinalni susret sa Mančester junajtedom došao u momentu kada se nalazi u velikom padu forme. „Crveni đavoli“ su prethodno dobro izanalizirali sve nedostatke u igri španskog predstavnika i kontrolom igre u manevru trijumfovali sa kapitalnih 2:0. Rašford je u 31. minutu doveo goste u vođstvo, dok je Bruno Fernandes sa penala dokusurio rivala nakon jasno dosuđenog prekršaja Brajsa Etekija.

Nemanja Matić je u 73. minutu zamenio Pola Pogbu i uz Dušana Tadića bio je jedini srpski fudbaler u četvrtfinalu Lige Evrope. Ajaks je upravo na asistenciju kapitena reprezentacije Srbije poveo u 39. minutu golom Klasena.

Činilo se da kontroliše igru, posebno na sredini terena, međutim Roma je u nastavku iskoristila veće iskustvo, ali i fizičku snagu igrača u manevru i Edina Džeka u srcu napada.

Prvo je Pelegrini u 57. poravnao na 1:1, a onda je dobro izvedeni prekid i loše postavljanje odbrambenih igrača „kopljanika“ štoper Ibanjez u 87. minutu iz voleja pretvorio u obećavajućih 1:2 za Romu pred revanš u Rimu naredne nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari