Ako budemo pravi, imamo šanse 1Foto: STARSPORT

Zbog aktivne suspenzije prouzrokovane rasističkim simbolima i ispadima navijača, fudbaleri Partizana startovaće večeras u grupnoj fazi Lige Evrope bez pomoći „šire publike“ na svom stadionu.

Crno-beli će ugostiti AZ Alkmar (21.00) podržani od strane dečaka i devojčica kojih bi trebalo da bude više hiljada i združenim snagama pokušaće da dođu do prvih bodova u renomiranom i cenjenom takmičenju.

Imao je Partizan iskustvo pobeđivanja identičnog rivala u Ligi Evrope; pre četiri godine pod vođstvom Zorana Milinkovića crno-beli su slavili sa 3:2. Malo toga se od tada promenilo u načinu poimanja fudbala od strane holandskog predstavnika koji je u uvodnim kolima domaćeg šampionata pokazao da poseban talenat poseduje u manevru i napadu. Naime, na skoru 3-1-1 AZ je postigao čak 12 golova uz svega tri primljena.

U formaciji 4-3-3 Alkmar neguje veoma ofanzivan fudbal sa faktički trojicom igrača mlađih od 23 godine u navali. Usama Idrisi, Mejron Badu i Kalvin Stengs trebalo bi da predstavljaju najveću opasnost po gol Vladimira Stojkovića.

– Iskoristili smo pauzu u prvenstvu i mislim da smo uspeli dodatno da poradimo na nekim stvarima, pre svega na fizičkoj spremi. Nekako, ne znam kako, na treninzima sam imao 29 fudbalera, spremnih i ornih, bez ijedne povrede! Zato sam i išao po stadionu i lupao čaše zbog malera. Dobro je što pred ovaj niz imamo sve igrače na okupu – razmišlja Savo Milošević ne samo o AZ Alkmaru, već i večitom derbiju narednog vikenda.

Nenad Cvetković, pomoćnik trenera Miloševića, mogao je u poslednjem kolu Erdivizije lično da se uveri u stil igre koji neguje AZ. U Alkmaru je rutinski preslišana Sparta iz Roterdama (5:1). Holandski predstavnik generalno ima veoma mladu ekipu; s tim u vezi i ne čudi sposobnost brze transformacije, jer su u veznom redu momci ne stariji od 21 godine, među kojima se posebno ističe De Vit, mladi reprezentativac Holandije.

– AZ je klasičan predstavnik holandskog fudbala. Nikad ne odustaje od igre, ofanzivno su orijentisani, tako igra većina njihovih ekipa. Prilično su mladi, špic im ima samo 18 godina – naglasio je Milošević.

U konkurenciji Mančester junajteda i Astane osetno pojačani Partizan sa Natkom, Lazarom Markovićem i Asanom mogao bi da izbori i prolaz u narednu fazu.

– Prolaz u velikoj meri zavisi od nas. Ako budemo pravi, imaćemo dobre šanse. Uvek je domaći teren velika prednost, ali ovo je grupa, jedna utakmica nema toliku važnost kao kad su na programu eliminacije. Neki put kiks može da se nadoknadi i zato smo sada psihološki rasterećeni, za razliku od kvalifikacija – istakao je trener Partizana.

Velika očekivanja

Pouzdani desni bek Nemanja Miletić, koji je golom u Moldeu doneo Partizanu „evropsku jesen“, izrazio je optimizam u pogledu predstojećeg meča, ali i generalno.

„Moja očekivanja su uvek velika. Analizirali smo protivnika i mislim da imamo dobre šanse, ne samo protiv Alkmara, nego i za prolaz dalje iz ove grupe. Očekujemo pravu utakmicu, imam dobar osećaj i mislim da možemo da ih pobedimo“, rekao je Miletić.

Iskrena sportska podrška

Kao i protiv Moldea u poslednjoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, fudbaleri Partizana večeras će imati podršku isključivo od dece iz škola fudbala širom Srbije. Disciplinska komisija UEFA kaznila je crno-bele zbog nesportskog navijanja i rasističkih ispada protiv Malatije u drugom kolu kvalifikacija, suspenzijom posete na dve utakmice, zaključno sa večerašnjom, dozvolivši da se na stadionu pojave deca iz škola fudbala.

„Naša ekipa već zna šta nas očekuje, ali će to biti veliko iznenađenje za igrače Alkmara. Sa te strane ova utakmica može da bude veliki plus za nas, jer sve što znamo ukazuje da će na stadionu biti dvadesetak hiljada klinaca. Ako je onih 5.000 (protiv Moldea) napravilo onakvu buku, mogu da zamislim šta će biti sutra. E, sad, mi smo se već navikli na te frekvencije, videćemo kako će biti njima“, nasmejao se Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari