Amerikanci ruše Evroligu 1EPA-EFE/ERIK S. LESSER SHUTTERSTOCK OUT

Međusobna trvenja klubova akcionara Evrolige doživela su kulminaciju poslednjih dana u meri da se pominjala i opcija izlaska pojedinih ekipa i prelaska pod okrilje FIBA. Španska Marka je večeras objavila još značajniju vest prema kojoj NBA sprema evropsku konferenciju uz pomoć FIBA i time ruši Evroligu.

Ideja bi mogla da zaživi već u narednoj sezoni; Adam Silver, komesar NBA lige, navodno je poslao i pismo Đordiju Bertomeu jasne sadržine prema kojem ga je obavestio o namerama najkvalitetnije lige na svetu.

Izvršni direktor Evrolige svestan je da neće imati velike šanse u ubeđivanju evropskih velikana da ostanu pod okriljem takmičenja, ukoliko NBA uz pomoć FIBA uspe u navedenoj nameri.

Čak su i pojedini evropski velikani, članovi Evrolige, dali pristanak za formiranje evropske konferencije NBA lige.

Ova ideja postoji još od 2012. kada je tadašnji komesar NBA lige, Dejvid Štern govorio o nameri da se takmičenje proširi i na Stari kontinent.

Plan Amerikanaca je da naprave potpuno novo takmičenje. Posle NBA lige, ženske WNBA lige, razvojne G lige i NBA Afrike, NBA Evropa bi bila peto takmičenje pod okriljem NBA organizacije.

Nekolicina klubova predvođenih Panatinaikosom, Olimpijakosom, Makabijem i još nekim evroligašima je još letos krenula u rušenje Đordija Bertomeua.

Nezadovoljni poslovanjem organizacije koja vodi Evroligu, slabim nagradama i raspodelom finansija, pre nekoliko dana su prešli u ofanzivu i počeli da rade na izalsku iz Evrolige. Iako imaju potpisane ugovore do 2026. godine i moraju da novčane penale ako izađu iz takmičenja, očigledno da su rešili da idu do kraja.

Ukoliko bi ideja NBA lige zaživela, nema nikakve sumnje da bi Evroliga otišla u istoriju, jer bi nekolicina klubova, evropskih velikana, automatski prihvatila da učesvuje u nečemu što bi finansijski bilo neuporedivo isplativije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari