Anderson odvela košarkašice Srbije u kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 1foto:FIBA basketball

Uspele su košarkašice Srbije da ostvare primarni cilj na Evropskom prvenstvu. Oslonjene na sjajnu Ivon Anderson savladale su Crnu Goru u borbi za plasman od petog do osmog mesta, važnosti učešća u kvalifikacijama za mesto na Olimpijskim igrama u Parizu – 63:58.

Srbija će sutra sa Nemačkom igrati za peto mesto, ali će taj meč biti nevažan u poređenju sa današnjim protiv Crne Gore.

Srpkinje su igrale za mesto u kvalifikacijama za naredne Olimpijske igre i zahvaljujući Ivon Anderson ostvarile su zacrtano.

Amerikanka je sa 23 poena i pet asistencija bila najzaslužnija za trijumf nad vrlo dobrom reprezentacijom Crne Gore koja je preko Mek (20p, 13sk) i Leković (18p) uvela meč u neizvesnu završnicu.

Uporne su bile košarkašice Crne Gore. Pokazale su na delu zašto su prijatno iznenađenje od starta Evropskog prvenstva.

Naše dame su svo vreme igru bazirale na košarkaškim sposobnostima Ivone Anderson. Amerikanka u dresu Srbije odigrala je odličnu partiju, samo je u retkim trenucima izlazila iz igre, uglavnom pred kraj četvrtina.

Tina Krajišnik jeste pokušavala da pomogne saigračicama, ali je bilo evidentno da je rovita i da ne može svom snagom da igra u kontinuitetu.

Srpkinje su gotovo svo vreme vodile, imale i prednost od 12 poena pred kraj treće deonice (51:39) međutim u poslednjoj deonici Crnogorke su oslonjene na fizičku dominaciju Amerikanke Mek i eksplozivnost Lekovićeve prišle na samo dva poseda.

Izabranice Marine Maljković ništa nisu mogle da pogode sa distance. Svega jednu trojku tokom utakmice u kojoj je Andersonova najveću pomoć imala od Nogićeve (10p) i Crvendakićeve (11p) zahvaljujući kojoj su Srpkinje imale i dubinu u napadu, tačnije igru na niskom postu.

Srbija je u prvoj deonici mogla da napravi i veću razliku od maksimalna tri poena ali je u čak osam navrata promašivala zicere. Faktički, tokom prvog poluvremena šutirala je veoma loše za dva poena (13/35), ostavši bez produkcije sa distance.

Tokom čitave utakmice, baš kao i za vreme prvenstva, naše gracije pokušavale su sa distance dijametralno suprotno u odnosu na poludistancu. Pogodile su samo jednu trojku iz svega 11 pokušaja.

Bio je to i jedan od razloga zbog kojeg nisu mogle da naprave ubedljiviju prednost. U prvih 20 minuta ostvarile su supermaciju na ofanzivnom skoku (15 ofanzivnih skokova) međutim nedostajala je dubina u napadu, pogotovo jer Krajišnik nije mogla da doprinese u igri zbog očigledne rovitosti.

Pokušavala je Maljkovićeva sa Đorđevićevom ili Stankovićevom na pet ali je do produkcije iz reketa dolazila samo preko Crvendakićeve.

Bez šuta sa distance i sa umornom Amerikankom nije ni bilo čudno što su Crnogorke meč uvel u neizvesnu završnicu. Naprosto, naše reprezentativke nisu mogle da dođu do realizacije; u poslednjih pet minuta izgubile su ideju, oslonivši se na umeće Andersonove.

Na sreću, Crnogorke su promašivale iz otvorenih pozicija, sa slobodnih bacanja, tako da su jedino uspele da smanje razliku na 61:58.

Bitne sekvence u tim momentima imala je Đorđevićeva. Bila je precizna sa penala, baš kao i Jankovićeva što se ispostavilo ključnim jer je na suprotnoj strani Crnogorkama nedostajalo koncentracije kada su utakmicu mogle da svedu na svega poen zaostatka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari